Premium Lock Kan rommelige diplomatie Poetin beteugelen?

10 februari 2022Leestijd: 5 minuten
Poetin (links) en Macron in Moskou. Foto: Kremlin Press Office / Anadolu Agency

Ze reizen wat af, de Europese leiders en ministers, vooral naar Moskou en Kiev, maar ook naar Washington. Met hun  diplomatieke gependel kopen ze in elk geval – tijdelijke – de-escalatie. Maar komt door al die bi- en trilateraaltjes een oplossing ook echt naderbij?

Dé foto van deze week, ook groot afgedrukt in het weekblad van EW, is natuurlijk die van de Russische president Vladimir Poetin en de Franse president Emmanuel Macron aan tafel in Moskou. Of, nou ja, aan tafel? Ze zitten aan weerszijden van een op drie zuilen rustend ovaal hardstenen blad ter grootte van een zeewaardig jacht in de haven van Sotsji of Cannes.

Links Poetin, op een filmpje dat is gemaakt van de ontmoeting een beetje dikker en vermoeider dan voorheen, rechts jeune premier de l’Europe Macron, ogenschijnlijk blakend van gezondheid en zelfvertrouwen ondanks zijn immens drukke agenda als voorzitter van de Europese Unie én als kandidaat om zichzelf op te volgen bij de Franse verkiezingen in april.

En hoe zit het met dat pakket met EU-sancties?

In het conflict met Poetin over Oekraïne is de Europese Unie geen speler. Behalve als het gaat om sancties die Rusland zullen treffen zodra het over de grens gaat waar het Oekraïne betreft. Op 24 januari zei minister Wopke Hoekstra (CDA) van Buitenlandse Zaken in Brussel dat hij en zijn EU-collega’s het erover eens waren dat er met gezwinde spoed een ‘pakket met stevige sancties’ zou komen, om mee te kunnen dreigen. De Europese Commissie zou dat pakket samenstellen. Want Poetin moet natuurlijk wel weten wat hem boven het hoofd hangt. Sindsdien is er niets meer over het pakket met sancties vernomen.

Vijf uur duurde het gesprek maandag 7 februari tussen de twee presidenten. En het was niet de enige diplomatieke poging om Poetin te ‘appeasen’, zover te krijgen dat hij niet het lont in het zelf gecreëerde kruitvat Oekraïne steekt.

Diplomatie enige optie voor oplossing conflict met Rusland

Afshin Ellian schreef het vorige week al op deze site: ‘Een Russisch-Oekraïense oorlog is een broedermoord in optima forma. Een horrorscenario.’ Daarom reizen politici en diplomaten af en aan naar Kiev en Moskou. Een slachtpartij op het Oekraïens grondgebied, want dat wordt het volgens kenners als Rusland binnenvalt, moet koste wat kost worden voorkomen. Diplomatie is volgens de rechtsgeleerde Ellian de enige optie voor een oplossing in het conflict met Rusland.

Vorige week bezochten minister-president Mark Rutte (VVD), de Britse premier Boris Johnson en een aantal andere westerse leiders al Kiev. Zij steunen openlijk Oekraïne.

Poetin ontving in Moskou naast Macron ook de Hongaarse premier Viktor Orbán en de Turkse president Recep Tayyip Erdoğan. Zij stellen zich vrij neutraal op, ook al in de hoop de gemoederen te bedaren.

Diplomatie in een hogere versnelling

Deze week is met de topontmoeting in Moskou de diplomatie in een nog hogere versnelling gegaan. Daags na zijn bezoek aan Poetin was Macron in Kiev, waar hij sprak met de Oekraïense president Volodymyr Zelensky. In de tussentijd bracht de Duitse bondskanselier Olaf Scholz een bezoek aan president Joe Biden in Washington.

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog geen account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock

Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw