Premium Lock Oorlog in Oekraïne nadert, maar West-Europa kibbelt

25 januari 2022Leestijd: 7 minuten
Een orthodoxe priester op de Krim zegent Russische dienstplichtigen bij vertrek naar de grens. Foto: Sergei Supinsky/AFP/ANP.

Rusland bedreigt Oekraïne, West-Europa kibbelt. Economische sancties werken niet, dus stuurt ook Den Haag militairen en F-35’s. Oorlog komt naderbij. ‘Poetin stopt pas als hij wordt gestopt. Niet als hij er genoeg van heeft.’

Dwars door Rusland trekken moderne locomotieven goederenwagons met tanks, pantserwagens en legertrucks. Aan de staart van de treinen hangen nog wat reizigerscoupés voor de manschappen. De militaire opbouw gaat maar door en Europa nadert een oorlog.

Poetin

Lees ook dit commentaar van Robbert de Witt: Poetin volgt armoedige strategie en heeft slechts één wapen: angst

In de oostelijke Middellandse Zee begint vliegkampschip USS Harry Truman met een omvangrijk eskader de oefening Neptune Strike. Het is spierballenvertoon tegenover de Russen. NAVO-lidstaten haasten zich ‘defensieve wapens’ te leveren aan Oekraïne, omdat elk moment een Russische inval wordt verwacht. Een grootscheepse hackersaanval zaait alvast angst. Talloze Oekraïners zien opeens een waarschuwing op hun laptop verschijnen: ‘Vrees het ergste.’

De Amerikanen stuurden vorig jaar al voor ruim een half miljard euro aan wapens naar Oekraïne, waaronder zwaarbewapende patrouilleschepen en geleide raketten. In januari kwam daar nog 200 miljoen bij. Vliegtuigen met munitie arriveren in Kiev. De Britten brachten onlangs tweeduizend antitank-raketwerpers en honderd instructeurs. Canada staat op het punt Special Forces te sturen om landgenoten te evacueren. Turkije verkoopt TB2 – onbemande vliegtuigen.

Poetin eist invloedssfeer, ring van landen met bevriende marionetten

Wat wil Vladimir Poetin? De Russische president eist een invloedssfeer, een ring van landen met bevriende marionetten. Net als in Wit-Rusland, met ‘sterke man’ Alexandr Loekasjenko, wil hij ook in Oekraïne een paladijn.

Toen daar mei 2019 Vladymyr Zelen­sky aantrad – een acteur wiens enige politieke ervaring bestond uit het spelen van de hoofdrol in de tv-serie Dienaar van het Volk – zag Poetin hem ongetwijfeld als bruikbare pion. Want wat is Oekraïne voor land? Zelensky wil dat zijn voorganger Petro Porosjenko achter de tralies verdwijnt wegens corruptie. Porosjenko wilde zijn voorganger Viktor Janoekovitsj opsluiten. Op zijn beurt zette die premier Joelia Tymosjenko in de cel.

Abonnee worden?Dagelijks op de hoogte blijven van de laatste actualiteiten, achtergronden en commentaren van onze redactie? Bekijk ons aanbod en krijg onbeperkt toegang tot alle digitale artikelen en edities van EW.

Bekijk de mogelijkheden voor een (digitaal) abonnement hier

Tegen de verwachtingen in en tot afgrijzen van grote buurman Poetin, keerde Zelensky zich vol overgave naar het Westen. Volgens Britse inlichtingendiensten wil Poetin nu de pro-Russische zakenman Jevgeni Marajev installeren als president van de Oekraïne. Dat is dan nog het optimistische scenario.

Pessimisten denken dat Poetin opnieuw een hap uit Oekraïne neemt, zoals hij in 2014 deed met de brutale annexatie van schiereiland de Krim. Rusland heeft een troepenmacht van 127.000 soldaten aan de grens met Oekraïne staan, en heus niet alleen om te oefenen, zoals de Russen beweren. In Wit-Rusland – op minder dan 200 kilometer van de Oekraïense hoofdstad Kiev – staat een invasiemacht klaar met tanks.

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog niet een account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock

Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw