Nieuwe golf

Hoe Europese landen de opleving van het coronavirus bestrijden

10 november 2021

Veel landen in Europa kampen met een nieuwe golf van coronabesmettingen. Denemarken, Duitsland, Frankrijk en Oostenrijk scherpen de coronaregels aan en gaan daarbij veel verder dan Nederland. Hoe zien de coronaregels er daar uit?

Duitsland registreerde dinsdag 9 november het hoogste aantal coronabesmettingen in één dag. Het ging die dag om 39.676 nieuwe gevallen – meer dan het vorige record van afgelopen vrijdag. Toen werden 37.120 nieuwe besmettingen geregistreerd. De vierde coronagolf zorgt ook in Duitsland voor nieuwe maatregelen.

Afgelopen week sprak de Duitse gezondheidsminister Jens Spahn daarover met de gezondheidsministers van de zestien Duitse deelstaten. Daar werd besloten dat de derde vaccinatie voor iedereen beschikbaar komt en dat de verplichte test voor bezoek aan bejaarden- en verzorgingstehuizen wordt uitgebreid. Een kleine drie miljoen Duitsers hebben momenteel een herhaalvaccin gehad.

In Duitsland wisselen 2G-beleid en 3G-beleid af per deelstaat

In heel Duitsland geldt momenteel de 3G-regel: een negatieve test, vaccinatie- of herstelbewijs is nodig om de horeca, ziekenhuizen en verzorgingshuizen binnen te komen. Ook bij contactberoepen en grote evenementen is zo’n bewijs nodig.

Deelstaten mogen in Duitsland zelf aanvullende gezondheidsmaatregelen nemen. Zo experimenteren een aantal deelstaten met het 2G-beleid. Dan vervalt de mogelijkheid om op basis van een negatieve coronatest deel te nemen aan delen van het openbare leven. In Saksen mogen mensen zonder vaccinatie- of herstelbewijs niet meer naar onder meer de horeca of musea. In Beieren geldt sinds deze week ook het 2G-beleid in grote delen van het openbare leven en geldt de 3G-regel op de werkvloer.

Ongevaccineerden in heel Oostenrijk geweerd in openbare leven

Oostenrijk stapte sinds deze week over op landelijk 2G-beleid. Mensen krijgen alleen toegang tot horeca en andere binnenruimtes zoals hotels en bioscopen als ze kunnen aantonen dat ze zijn gevaccineerd of hersteld van het coronavirus. Die bedrijven moeten controleren of mensen zich aan de regels houden. Het beleid is sinds maandag van kracht, al is er ook een overgangsperiode: tot 6 december kunnen mensen volstaan met een negatieve PCR-test en een bewijs dat ze al een enkele dosis van een coronavaccin hebben gehad.

Ook hanteert het buurland van Duitsland strikte houdbaarheidstermijnen voor vaccinatiebewijzen. Vanaf 6 december is een vaccinatiebewijs 270 dagen geldig na inenting met de tweede prik. Daarna is een boostershot nodig. Oostenrijk wil ook dat mensen die het Janssen-vaccin kregen – met maar één prik – een extra booster krijgen voor een geldig vaccinatiebewijs. Die regel gaat in vanaf 3 januari.

Vanuit Nederland klinkt kritiek op de strenge regels. Minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge wil via diplomatie de Oostenrijkse regels afzwakken. Volgens De Jonge is het ingewikkeld als elk land eigen regels gaat invoeren, omdat dit het vrije verkeer van personen in de Europese Unie kan schaden. Nederland biedt nog geen herhaalvaccinaties aan. Evenmin zijn er alternatieven voor mensen die het Janssen-vaccin kregen.

Frankrijk maakt vaart met herhaalvaccinaties

De Franse president Emmanuel Macron riep dinsdag 9 november zijn burgers juist op om een boosterprik te halen. Het gaat om Fransen die langer dan zes maanden geleden zijn gevaccineerd. ‘We zijn nog niet klaar met de pandemie,’ benadrukte de president.

Vanaf half december hebben Fransen ouder dan 65 jaar een derde prik nodig om gebruik te mogen blijven maken van het coronatoegangsbewijs, de Pass Sanitaire. Vanaf december start ook een vaccinatiecampagne voor boosterprikken voor 50-plussers.

Denemarken grijpt terug naar coronapas

Na twee maanden keren de coronapas en het mondkapje waarschijnlijk weer terug. De Deense regering maakt zich zorgen over de stijgende coronabesmettingen. Op 10 september beëindigde Denemarken alle coronamaatregelen, inclusief het coronatoegangsbewijs. Meer dan 80 procent van de Denen ouder dan twaalf was op dat moment gevaccineerd.

Daarmee zou COVID-19 geen bedreiging meer zijn voor de samenleving, concludeerde de Deense minister van Volksgezondheid toen. In september lag het aantal besmettingen rond de 200 per dag. Het dagelijks aantal coronabesmettingen is nu gestegen naar meer dan 2.000.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.