Migratiestroom

Britten gaan migranten naar Europese vasteland sturen

15 september 2021Leestijd: 4 minuten

De Britse kustwacht is begonnen met het trainen van medewerkers om boten met migranten op zee ‘terug te duwen’ naar de Franse kust. Op het Europese vasteland gaat het al niet veel beter. Maandag 13 september concludeerde de Europese Rekenkamer nog dat het Europese migratiebeleid hopeloos faalt.

1.

Wat gaan de Britten doen?

De Britse kustwacht is begonnen met het trainen om met jetski’s boten met migranten op zee ‘terug te duwen’ naar de Franse kust. Deze zogenoemde push-backs op zee zijn een idee van minister van Binnenlandse Zaken Priti Patel, die strenger wil optreden nadat er vorige week een record werd gebroken in het aantal migranten dat de Britse kust bereikt.

In de week tot 10 september kwamen 1.959 mensen via Het Kanaal in het Verenigd Koninkrijk aan. De totale stand voor dit jaar staat op 14.461. Dat is al bijna twee keer zo veel als in heel 2020.

Onduidelijk is hoe de migranten na de push-back weer aan de Franse kustwacht worden overgedragen. Volgens sommige bronnen zijn de Britten van plan om Franse officieren in te lichten wanneer er een boot in hun territoriale wateren gered moet worden – zodat de wettelijke verantwoordelijkheid voor de migranten weer aan de Franse kant komt te liggen.

Behalve aan de push-backs werkt Patel aan hervorming van het asielsysteem. Daarin stelt ze onder meer voor illegale asielzoekers te criminaliseren, of naar het voorbeeld van Australië in het buitenland op te vangen.

2.

Hoe reageert Frankrijk?

Volgens Franse politici zijn de acties in strijd met het internationaal maritiem recht en kan het tot gevaarlijke situaties op zee leiden. Gérald Darmanin, de Franse minister van Binnenlandse Zaken, schreef op Twitter dat de plannen van Patel ‘de vriendschap’ tussen de landen ‘ondermijnen.’ Ook sprak Darmanin over ‘chantage’ en ‘politieke grootspraak’

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

3.

Waarom ‘faalt’ migratiebeleid in ogen van Europese Rekenkamer?

In de Europese Unie gaat het al niet veel beter met het migratiebeleid. In een rapport dat maandag verscheen, concludeert de Europese Rekenkamer dat het migratiebeleid hopeloos faalt.

De Rekenkamer heeft vooral kritiek op het terugkeerbeleid. Het zou zelfs migranten aantrekken om naar Europa te komen. ‘In plaats van het ontmoedigen van illegale migratie, kan er een situatie ontstaan waarin het falend EU-beleid leidt tot een toename van illegale migratie en smokkel,’ zegt Leo Brincat, lid van de Rekenkamer.

Het is voor de EU-landen een zure boodschap. Migratie is een lastig dossier waar de landen maar niet uit lijken te komen. Het terugkeerbeleid was iets waar de landen het juist wel over eens waren.

Lees ook dit EW Podium-verhaal van Leon Baten: Marokko gebruikt migratie als wapen tegen zwakke EU

Door op Europees niveau samen te werken, was de hoop dat landen meer resultaat zouden boeken. Een land als Marokko neemt bijvoorbeeld geen uitgeprocedeerde asielzoekers terug uit Nederland. Frankrijk en Marokko hebben een betere diplomatieke relatie en zo zouden de Fransen Marokko mogelijk ervan kunnen overtuigen om migranten uit de hele Europese Unie terug te nemen.

Maar de Europese Rekenkamer komt na onderzoek tot de conclusie dat dit beleid niet werkt. De EU-landen slagen er slechts in om 29 procent van de afgewezen migranten terug te sturen. Voor mensen die van buiten Europa komen, gaat het zelfs om maar 19 procent. Dat komt doordat de thuislanden de terugkeer van de migranten niet accepteren.

De Rekenkamer adviseert de EU-landen voortaan beter samen te werken. ‘Het beste zou zijn als één persoon namens alle 27 EU-landen spreekt,’ zegt Brincat. ‘Maar het ziet er niet naar uit dat dit ooit zal lukken.’

4.

Waarom moet Salvini voor de rechter verschijnen?

In Italië zou woensdag 15 september de zaak beginnen tegen de voormalige Italiaanse minister van Binnenlandse Zaken Matteo Salvini vanwege het tegenhouden van een schip met migranten aan boord. Salvini wordt beschuldigd van ontvoering en het misbruiken van zijn macht als minister.

De rechter heeft niet bekendgemaakt waarom de zaak is uitgesteld tot 23 oktober. In de zaak moeten veel (oud-)politici worden gehoord.

Lees ook dit profiel van Matteo Salvini: plaaggeest van Europa

In de zomer van 2019 hield Salvini een schip van de reddingsorganisatie Open Arms tegen met 147 vluchtelingen aan boord die waren gered op de Middellandse Zee. Salvini wilde dat Spanje de vluchtelingen toeliet of andere EU-landen moesten toezeggen de vluchtelingen over te nemen. De vluchtelingen mochten na zes dagen het schip verlaten nadat de openbaar aanklager het schip in beslag had genomen.

Salvini hield naar eigen zeggen het schip tegen om Italië te beschermen. Door havens dicht te houden, ontmoedigde hij mensen de gevaarlijke oversteek over de Middellandse Zee te maken. Salvini is momenteel lid van de Italiaanse Senaat namens de rechtse partij Lega. De Senaat heeft toestemming gegeven om hem te vervolgen, want als politicus zou dat normaal gesproken niet kunnen.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.