coronavirus

Australië bezwijkt en is nu ‘in oorlog’ met Deltavariant

24 augustus 2021Leestijd: 4 minuten

Zeker anderhalf jaar wist Australië het coronavirus grotendeels buiten de deur te houden. Maar de Deltavariant zorgt voor een toename van het aantal besmettingen. Er gelden opnieuw strenge lockdown-maatregelen en er wordt massaal tegen het beleid geprotesteerd. Hoe staat het land ervoor?

1.Welke maatregelen gelden er?

Ongeveer de helft van de 25 miljoen Australiërs zit op dit moment in lockdown. In Sydney moeten inwoners sinds eind juni zoveel mogelijk thuisblijven. In Melbourne, de tweede stad van het land, geldt een avondklok en mogen inwoners alleen naar buiten voor een boodschap of een rondje sporten. Speeltuinen en sportvelden buiten zijn gesloten. Mensen met een essentieel beroep zijn uitgezonderd. De maatregelen zijn nog zeker tot en met september van kracht.

De lockdown leidt tot opmerkelijke berichten. Zo begon de politie in New South Wales, de regio waartoe Sydney behoort, een klopjacht op een 27-jarige man die positief zou zijn getest op het coronavirus. De man weigerde in zelfisolatie te gaan en gaf een vals verblijfadres op. De politie vaardigde een arrestatiebevel uit. Australische media delen bewakingscamerabeelden van de man om hem zo snel mogelijk te vinden.

Begin deze maand patrouilleerde het leger in Sydney om de thuisblijfregels te handhaven. Boetes voor wie zich niet aan de coronamaatregelen houdt, lopen op tot ruim 3.000 euro.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

2. Hoe zwaar is Australië getroffen door het coronavirus?

Sinds halverwege 2020 is Australië zo goed als coronavrij gebleven. Dat veranderde in juni van dit jaar toen de Deltavariant van het coronavirus ook in Australië voet aan de grond kreeg. Sindsdien loopt het aantal  besmettingen op. Afgelopen weekeinde werden er 914 besmettingen gemeld op één dag, een recordaantal. Gladys Berejiklian, de premier van New South Wales – de regio waartoe Sydney behoort – zei: ‘Dit is letterlijk een oorlog, en we weten dat we al een tijd in oorlog zijn, maar nooit in deze mate.’

Lees ook deze reconstructie over het AstraZeneca-vaccin: van koploper tot probleemgeval

Het aantal gevaccineerden loopt ver achter bij de aantallen in de Verenigde Staten en Europa. Slechts 30 procent van de Australiërs boven de 16 jaar is volledig gevaccineerd. Meer dan de helft van de inwoners die in aanmerking komen, heeft één dosis van het vaccin gehad. De Australische overheid vertrouwde volledig op het coronavaccin van AstraZeneca, maar de voorraad bleek beperkt en het vaccineren werd tijdelijk stopgezet wegens het bekende, maar uiterst zeldzame bloedstollingsrisico.

3. Welke strategie kiest Australië nu?

Met de lage vaccinatiegraad en de komst van de ­Deltavariant, lijkt een sterke toename van het aantal besmet­tingen niet meer tegen te houden. Sinds juni gelden er weer strenge maatregelen. Minister-president Scott Morrison zei maandag 23 augustus dat Australië pas versoepelt als 70 procent van de in aanmerking komende bevolking is gevaccineerd. ‘Je kunt niet eeuwig leven met lockdowns,’ voegde Morrison hieraan toe.

Sinds een aantal dagen zijn er in Melbourne en Sydney grote protesten tegen het coronabeleid van de regering. Het gaat er gewelddadig aan toe en de politie voelde zich genoodzaakt om met rubberen kogels te schieten op demonstranten.

Lees verder onder de video:

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Sinds vorig jaar probeert Aus­tralië het virus maximaal in te dammen met behulp van strenge lockdowns. Mondjesmaat werden mensen van buiten toegelaten tot ‘Fort Australië’. Reizigers moesten eerst veertien dagen in quarantaine in daarvoor aangewezen hotels of overheidsgebouwen. Met behulp van korte lockdowns en bron- en contactonderzoek werden nieuwe uitbraken ingedamd. Dat lukte niet altijd. Zo heeft een besmetting met de Deltavariant in New South Wales mogelijk geleid tot een uitbraak in Nieuw-Zeeland.

4. Hoe is de situatie in Nieuw-Zeeland?

Vergelijkbaar met Australië. Bij elke corona-uitbraak werd er snel en hard ingegrepen met lockdowns om verdere verspreiding te voorkomen. Met succes, want tussen februari dit jaar en begin vorige week werden er in Nieuw-Zeeland geen besmettingen met het coronavirus vastgesteld. Maar de Deltavariant zorgt daar nu ook voor een stijging in het aantal besmettingen.

Maandag 23 augustus liep het aantal op tot 107. Dat lijkt niet veel, maar de Nieuw-Zeelandse premier Jacinda Ardern kondigde een week eerder een lockdown af toen er nog maar één besmetting bekend was. Tot eind deze week mogen Nieuw-Zeelanders alleen voor essentiële zaken hun huis uit. Inwoners van de stad Auckland moeten tot 31 augustus binnenblijven.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.