Coronavirus

Fransen woedend de straat op om invoering ‘gezondheidspas’

26 juli 2021Leestijd: 3 minuten

In Frankrijk zijn zaterdag 24 juli opnieuw duizenden mensen de straat opgegaan om te demonstreren tegen de ‘gezondheidspas’ waarmee praktisch gezien alleen gevaccineerde Fransen nog aan het openbare leven deel kunnen nemen.

De grootste betoging was in Parijs, maar er waren ook demonstraties in het zuiden van het land in Valence, Narbonne en Pau. Op verscheidene plaatsen in de hoofdstad kwam het tot ongeregeldheden. Bij de Champs-Élysées gebruikte de politie traangas.

In Marseille keerden demonstranten zich tegen een cameraploeg van televisiezender BFMTV en zou een journalist geschopt zijn.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Volgens de nieuwe regels moeten bezoekers van Franse musea, bioscopen en evenementenlocaties sinds woensdag 21 juli bewijs laten zien dat ze zijn gevaccineerd tegen het coronavirus of op zijn minst negatief zijn getest. De regering wil de regels in augustus nog verder aanscherpen. Dan moeten mensen ook zo’n vaccinatiebewijs laten zien in horecazaken en sommige winkelcentra.

Er is veel verzet onder de Fransen, onder meer in het bedrijfsleven zoals de horeca. Bioscoopeigenaren hebben geklaagd dat ze hun klandizie sinds woensdag met 70 procent hebben zien dalen. Een vereniging van restaurants heeft aangekondigd de vereisten niet te zullen controleren.

President: grenzeloze vrijheid bestaat niet

De Franse president Emmanuel Macron reageerde zondag 25 juli op de coronademonstraties. Daarbij werd onder meer ‘vrijheid!’ gescandeerd. Macron verklaarde: ‘Vrijheid is nooit onvoorwaardelijk, grenzeloze vrijheid bestaat niet. Wat is de vrijheid om anderen te besmetten waard? Dat is geen vrijheid, maar onverantwoordelijk gedrag, egoïsme.’ De Franse president is bereid de dialoog aan te gaan met coronasceptici, maar heeft moeite met het ‘irrationele, manipulatieve en cynische’ verzet tegen de maatregelen, zei hij tijdens een staatsbezoek in Frans-Polynesië.

Lees ook het commentaar van Bram Hahn: De vaccins werken, tijd voor een nieuwe fase

Frankrijk is mede door de verspreiding van de Deltavariant in een vierde besmettingsgolf beland, zei de Franse premier Jean Castex vorige week op de Franse tv. Ongevaccineerden zouden verantwoordelijk zijn voor 96 procent van de nieuwe coronabesmettingen. De invoering van een coronapas is volgens Castex dan ook noodzakelijk om een nieuwe lockdown te voorkomen.

Maar de pass sanitaire is niet alleen bij veel Fransen in het verkeerde keelgat geschoten. Ook binnen La République En Marche, de partij van Macron, zien critici de pas als een bedreiging van burgerlijke vrijheden. ‘De gezondheidspas gaat ons land breken,’ verklaarde parlementariër Pacôme Rupin van de partij van Macron.

Tijdens een tv-toespraak op 12 juli kondigde de Franse president de nieuwe coronamaatregelen aan. Uit vrees voor massaal protest werden kort na de toespraak enkele maatregelen aangepast. Zo is een vaccinatiebewijs of negatief testbewijs pas verplicht vanaf 18 jaar, dat was eerst 12 jaar.

Wat merken Nederlanders op vakantie hiervan?

Jaarlijks gaan meer dan een miljoen Nederlanders op vakantie naar Frankrijk. De gezondheidspas geldt niet alleen voor de Fransen maar ook voor bezoekers van het land. Alleen kinderen van 12 tot en met 17 jaar hebben tot 30 augustus geen gezondheidspas nodig.
Vakantiegangers hoeven overigens geen speciale ‘gezondheidspas’ aan te vragen en kunnen gewoon gebruikmaken van de Nederlandse CoronaCheck-app.
En niet-gevaccineerden? Iedere reiziger ouder dan 11 jaar die bij een winkelcentrum of horecagelegenheid naar binnen wil, moet een negatieve test kunnen laten zien en deze test mag niet ouder zijn dan 72 uur. Na 1 augustus wordt dit wellicht 48 uur. Reizigers doen er dus goed aan uit te zoeken waar ze zich in de buurt van hun vakantieadres kunnen laten testen. De kosten zijn zo’n 30 euro per test.

Terugkeer? Negatieve test nodig

Het kabinet maakte maandag bekend dat Nederlandse reizigers die niet volledig gevaccineerd zijn of geen coronaherstelbewijs hebben, vanaf 8 augustus twee negatieve tests moeten kunnen laten zien als ze terugkeren naar Nederland vanuit een geel EU-land. Onder die gele landen vallen onder meer België, Frankrijk, Luxemburg, Griekenland en Curaçao.

De twee tests moeten in het land van de vakantiebestemming worden gedaan. Het gaat om een PCR-test die maximaal 48 uur voor vertrek is afgenomen en om een antigeentest, die maximaal een etmaal voor vertrek naar Nederland is afgenomen.

Reizen mag vanzelfsprekend alleen als de uitslag negatief is. Dat wordt bij vliegreizen gecontroleerd door de luchtvaartmaatschappij. Mensen die met de auto naar een ‘geel land’ rijden kunnen bij terugkomst in Nederland ook gecontroleerd worden.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.