Verenigd Koninkrijk

Britten vieren ‘Freedom Day’ ondanks besmettingen

19 juli 2021

De Britten vieren vandaag ‘Freedom Day’. Bijna alle coronamaatregelen zijn afgeschaft. Daarvan werd in nachtclubs in de nacht van zondag op maandag al goed gebruik  gemaakt. Toch is er ook kritiek. Geen enkel ander land heeft bij zulke hoge aantallen besmettingen de teugels laten vieren.

Er is geen beperking aan hoeveel mensen bij elkaar kunnen komen. De Britten hoeven geen afstand meer te houden, behalve in ziekenhuizen en op vliegvelden bij de paspoortcontrole. Ook mondkapjes zijn niet meer verplicht, al worden ze wel aangeraden in drukke afgesloten ruimtes. Bij sommige winkels en openbaar vervoerders blijven mondmaskers wel verplicht.

Nachtclubs kunnen weer open (dat werd afgelopen nacht om 00.00 uur meteen goed gevierd), in pubs en restaurants hoeven bezoekers niet langer aan hun tafel te blijven zitten en er is geen grens meer aan het aantal bezoekers bij bruiloften en begrafenissen. Niet langer zijn er restricties voor een bezoek aan een concert, theater of sportwedstrijden. Ook zijn er geen beperkingen meer voor religieuze bijeenkomsten.

Voor bezoek aan verpleeghuizen gelden geen restricties meer, voor scholen evenmin. Werken op kantoor mag weer.

Kritiek om oplopend aantal besmettingen

Veel Britten zijn euforisch over de afschaffing van de coronamaatregelen, maar er is ook kritiek. Het aantal besmettingen in het land stijgt snel: zaterdag werden ruim 54.000 positieve tests gemeld. Ook de nieuwe minister van Volksgezondheid, Sajid Javid, is positief getest. Hij is volledig gevaccineerd en zou alleen last hebben van zeer milde symptomen. Javid volgde eind juni Matt Hancock op als minister van Volksgezondheid, nadat Hancock was opgestapt wegens overtreding van de coronaregels.

Rutte De Jonge

Lees ook het commentaar van Bram Hahn: Ook het OMT zou sorry moeten zeggen

Boris Johnson, die langdurig contact had met Javid, hoeft niet in quarantaine. De premier maakt deel uit van een test. Zijn zelfquarantaine wordt vervangen door dagelijkse coronatests, opdat hij Freedom Day ‘gewoon’ kan vieren.

De Britse minister van Financiën Rishi Sunak kreeg hetzelfde programma aangeboden, maar koos ervoor om alsnog in thuisquarantaine te gaan. ‘Ik erken dat zelfs het gevoel fout is dat regels niet voor iedereen hetzelfde zijn. Daarom neem ik geen deel aan de test en ga ik in quarantaine,’ schrijft Sunak op Twitter.

Britse artsen zijn minder blij met de versoepelingen en waarschuwen voor een COVID-explosie. Eenderde van de Britten moet zijn tweede prik nog krijgen. Maar volgens Johnson is het is nu aan de burgers zelf om verantwoording te nemen.

De heropening van de nachtclubs werd meteen goed gevierd:

Zaterdag uitte oud-minister van Volksgezondheid Jeremy Hunt kritiek op die plannen. In gesprek met BBC Radio 4 zei Hunt dat de coronasituatie ‘zeer serieus’ moet worden genomen en dat in het Britse gezondheidsstelsel alle alarmbellen afgaan. ‘Het aantal opgenomen coronapatiënten verdubbelt momenteel elke week. Als die lijn doorzet, hebben we eind augustus tienduizend ziekenhuisopnames,’ aldus Hunt.

In september zou het dagrecord van 68.000 positieve coronatests kunnen worden verbroken, vervolgt Hunt. Daar houdt de Britse regering overigens rekening mee, schreef de Britse krant The Guardian eerder. Bewindspersonen schatten dat deze zomer op zeker moment zo’n 100.000 positieve tests per dag zullen worden afgenomen. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) noemt het nu loslaten van de beperkingen onverantwoord. Gevreesd wordt voor een nieuwe Britse variant.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.