5 vragen Premium Corner

Omstreden islamlandkaart wekt woede in Oostenrijk

29 juni 2021

Vijf vragen over rel rond moslim-landkaart in Oostenrijk.

1. Een landkaart?

Onlangs presenteerde minister van Integratie Susanne Raab (ÖVP) een landkaart waarop de 623 mosliminstanties in Oostenrijk online stonden aangegeven. Verenigingen, scholen en moskeeën, inclusief adressen en persoonlijke telefoonnummers stonden erop. En aanduidingen, van ‘gewoon’ tot ‘fundamentalistisch’. De islamlandkaart, gemaakt door het Documentatiecentrum Politieke Islam van de Universiteit van Wenen, werd wegens alle ophef binnen een paar dagen offline gehaald.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

2. Waarom was de kaart gepubliceerd?

Volgens de minister – en partijgenoot van bondskanselier Sebastian Kurz – gaat het om transparantie. Vaak klinkt de kritiek dat islamitische haatpredikers zich verschuilen. Met de kaart wordt meteen duidelijk welke stroming waar zit, zegt Raab. Bovendien gaat het volgens haar om openbaar toegankelijke gegevens. Doel is religie en politieke islam beter van elkaar te kunnen scheiden, zo verdedigde de minister zich. Maar de website riep ook op om opvallende zaken in de buurt van moslimorganisaties te melden.

3. Van wie kwam de kritiek?

Laden…

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf 8 euro per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Bekijk abonnementen

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.