Amerikaanse Senaat Premium Corner

Joe Manchin, koning van de Senaat

14 juni 2021

De conservatieve Democraat Joe Manchin (73) is cruciaal voor Bidens agenda, tot frustratie van links. Wie is de boomlange Senator uit West Virginia en wat wil hij?

Als Joe Manchin zich met zijn lange lijf door de gangen van het Capitool beweegt, wordt hij om de paar meter aangesproken. Een Republikeinse Senator fluistert hem wat in zijn oor, een journalist vraagt hoe hij gaat stemmen op een wetsvoorstel, een personeelslid geeft hem een stapel papieren. Van een afstandje ziet Brian Schatz, Senator uit Hawaï, het aan. Gekscherend roept hij: ‘Uwe hoogheid!’ Manchin lacht schaapachtig.

Na president Joe Biden is hij misschien wel de machtigste Democraat van het land. In de Senaat, die is verdeeld tussen vijftig Republikeinen en vijftig Democraten, heeft Manchin als meest gematigde Democraat een cruciale rol. Zonder zijn steun bereiken maar weinig plannen Bidens bureau. ‘Ik heb niet gekozen voor deze plek,’ aldus Manchin. ‘Maar ik wil er wel gebruik van maken.’

Laden…

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf 8 euro per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Bekijk abonnementen

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.