Migratie

Harris zoekt oplossing hoofdpijndossier migratie in Centraal-Amerika

07 juni 2021

Deze week reist de Amerikaanse vicepresident Kamala Harris door Centraal-Amerika. Ze bezoekt Guatemala en Mexico om de oorzaak van de voortdurende migratiecrisis aan de Amerikaanse grens op te lossen. Is het de zoveelste heilloze zoektocht van de Verenigde Staten naar een oplossing voor migratie?

1. Waarom reist Harris naar Centraal-Amerika?

Ook voor de regering van de Amerikaanse president Joe Biden is immigratie een hoofdpijndossier. Miljoenen illegalen wonen in Amerika en elke maand proberen duizenden de grens tussen Mexico en Amerika over te steken. Dat zijn niet alleen Mexicanen: de afgelopen maanden komen steeds meer mensen uit Centraal-Amerika en Zuid-Amerika naar de Amerikaanse grens.

Zowel in Mexico als andere landen ten zuiden van de Verenigde Staten heerst chaos. Armoede, geweld, corruptie in de politiek zijn slechts enkele problemen die landen zoals Nicaragua, Honduras, Guatemala en Mexico teisteren. Voor migranten uit die landen zijn de Verenigde Staten een aantrekkelijke bestemming, vooral met Biden in plaats van Donald Trump als president.

 

2. Hoeveel migranten trekken naar de Verenigde Staten?

Uit cijfers van de Amerikaanse douane en grensbewaking blijkt dat tot en met april 2021 749.613 mensen de grens overstaken. In heel 2020 waren dat er 458.088 en in 2019 bijna een miljoen.

Op weg naar een recordImmigranten aangehouden door de Amerikaanse grenswacht aan de zuidgrens

November 2020: 72.111
December 2020: 74.018
Januari 2021: 78.442
Februari 2021: 100.441

Maart 2021: 173.348

April 2021: 178.622

Alejandro Mayorkas, de Amerikaanse minister van Binnenlandse Veiligheid, zei eerder dit jaar dat de Verenigde Staten op koers liggen om het hoogste aantal grensoverstekers te verwerken in twintig jaar. De beelden uit de overvolle migrantencentra zijn ook onder Biden niet fraai. Mensen worden soms opgevangen in gevangenisachtige ruimten en kooien.

3. Wat is het verschil tussen het beleid van Biden en Trump?

Biden beloofde het migratiebeleid van Trump radicaal om te gooien. Zo is de bouw van de door Trump beloofde grensmuur gestaakt, zijn presidentiële besluiten van Trump ongedaan gemaakt en wil de regering van Biden samenwerken met landen in Centraal-Amerika. Daarvoor wil hij ruim 3 miljard euro uittrekken. Met dat geld moeten landen in die regio economisch worden gesteund zodat mensen minder snel vertrekken.

Ook slaat Biden veel minder stevige taal uit dan Trump en voert hij een minder afschrikwekkend beleid. Zo scheiden de Verenigde Staten onder Biden geen ouders meer van kinderen in asielzoekerscentra. Democraten verketterden voormalig president Donald Trump wegens dat ‘wrede’ beleid en zetten zich in om die gezinnen te herenigen. Daardoor besluiten migranten nu om families zelf op te splitsen aan de kant van de Mexicaanse grens. Alleen een kind de grens over sturen naar Amerika, geeft hun veel meer kans om asiel te krijgen.

4. Waarom gaat Harris op reis en niet Biden?

Met haar bezoek aan Guatemala en Mexico legt vicepresident Kamala Harris nog eerder een buitenlands bezoek af dan president Biden. In maart werd bekend dat Harris namens de regering van Biden de verantwoordelijke is om de migratieproblematiek op te lossen. Zo wil Biden uitstralen het probleem zeer serieus te nemen, maar is hij niet het gezicht als het faalt.

Harris heeft een grootse uitdaging voor zich. Het Amerikaanse immigratiebeleid is al decennia geleden vastgelopen: wetgeving uit 1965 vormt de basis van het beleid. Sindsdien probeerde vrijwel iedere president nieuwe wetgeving aan te nemen, maar dat mislukte. Democraten en Republikeinen koesteren botsende opvattingen over migratie en zelfs gezamenlijke wetsvoorstellen kregen nooit de benodigde steun.

Harris richt zich zowel op het hervormen van de ouderwetse wetgeving als de diplomatieke missie van de regering van Biden: het verbeteren van de leefomstandigheden in Centraal-Amerika zodat minder migranten naar de Verenigde Staten komen. Harris’ gesprekspartners weten dat daarvoor ruim 3 miljard euro beschikbaar is.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.