Bondsdagverkiezingen

CDU en Die Grünen kiezen lijsttrekker: barst Duitse tweestrijd los?

20 april 2021

Na lang crisisberaad is de CDU eruit: Armin Laschet wordt de kandidaat-kanselier en is daarmee de beoogd opvolger van de Duitse bondskanselier Angela Merkel. Zijn Beierse tegenstrever Markus Söder legt zich neer bij de keuze van het partijbestuur. Laschet neemt het op tegen Annalena Baerbock,  kanselierskandidaat voor Die Grünen. Kan zij in september het Kanzleramt veroveren op de machtige CDU/CSU-combinatie?

Zo soepel als de strijd om het partijleiderschap bij Die Grünen ging, zo rommelig verliep het bij de CDU. Armin Laschet werd begin dit jaar als partijvoorzitter gekozen door de CDU, een opstapje naar het lijsttrekkerschap. Maar Markus Söder, deelstaatpremier van Beieren en leider van de CSU, stelde zich ook kandidaat. Tussen de twee ontstond een broederstrijd. Zo haalde Söder hard uit naar Laschet nadat de CDU tot tweemaal toe lokale verkiezingen had verloren.

Laschet wist de strijd maandagavond in zijn voordeel te beslissen. Hij behield de steun van de partijelite, die in de voorzichtige Laschet een betere lijsttrekker ziet dan in de dominante Söder. Laatstgenoemde kreeg maar 9 stemmen in de beslissende stemming, tegen 31 voor Laschet.

Laschet kopieert Merkels koers

De partijtop lijkt te hopen dat met Laschet het succes van Merkel te kopiëren is. Merkel waakte voor een te rechtse koers. Ze hengelde liever kiezers van de linkse sociaal-democraten binnen dan van de rechtse flankpartij Alternative für Deutschland. Die keuze zorgde er mede voor dat Merkel al sinds 2005 bondskanselier is.

Krijgt Nederland buurman Laschet als bondskanselier?

CDU-lijsttrekker Armin Laschet werd geboren in Aken, net over de grens van Limburg. Voor zijn politieke loopbaan was de katholiek hoofdredacteur van een bisschoppelijk blad. Sinds 2017 is Laschet deelstaatpremier van Noordrijn-Westfalen. Die deelstaat met de meeste inwoners van Duitsland is van groot economisch belang voor Nederland. Daarom werd Laschet in 2019 uitgenodigd door Rutte op zijn ministerie van Algemene Zaken.

 

Of Rutte ook blij is als Laschet tot bondskanselier wordt verkozen is de vraag. In discussies over onder meer het Europese coronasteunfonds stond Söder dichterbij de lijn van Rutte dan Laschet.

Of de Duitse kiezer het besluit van de CDU/CSU-top weet te waarderen, is nog maar de vraag. Söder wees tijdens zijn campagne terecht op diverse peilingen waarin hij meer kiezers achter zich kreeg dan Laschet. Zowel in peilingen onder CDU/CSU-leden als onder Duitse kiezers in het algemeen, is Söder populairder.

Zorgwekkende peilingen
voor CDU/CSU

De peilingen in aanloop naar de Duitse Bondsdagverkiezingen op 26 september zorgen al weken voor kopzorgen bij het CDU. De partij is sinds januari veel steun kwijtgeraakt. Terwijl CDU/CSU na het uitbreken van de coronapandemie lang steun kregen van zo’n 40 procent van het electoraat, is dat draagvlak nu gezakt naar net geen 30 procent. Die Grünen intussen zitten in de lift: in de peilingen schaart iets meer dan 20 procent van het electoraat zich achter de partij.

Op maandagochtend 19 april maakten Die Grünen bekend dat covoorzitter Annalena Baerbock de lijsttrekker wordt bij de komende verkiezingen. Baerbock is de eerste groene partijleider die een serieuze kans maakt op het bondskanselierschap. Die Grünen zitten sinds 1983 in het Duitse parlement en namen van 1998 tot 2005 deel aan twee kabinetten onder leiding van SPD-bondskanselier Gerhard Schröder.

Lees ook dit omslagverhaal: wie wordt de nieuwe baas van Europa?

Baerbock is een verrassende keus voor de partij. Ze was samen met Robert Habeck voorzitter van Die Grünen. Hij gold als favoriet voor het lijsttrekkerschap. Habeck heeft meer politieke ervaring dan Baerbock, die pas sinds 2013 parlementariër is voor de partij.

Van haar gebrek aan ervaring probeert Baerbock een sterk punt te maken. Zo zei ze maandag: ‘Ik sta voor vernieuwing, de anderen voor de status quo.’ Baerbock sprak na de bekendmaking van haar lijsttrekkerschap over een nieuw hoofdstuk voor de partij en zei te hopen dat de partij meer mensen dan ooit aan zich gaat binden. Dan zal er, zei ze, een nieuw hoofdstuk voor Duitsland aanbreken na de verkiezingen in september.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.