China

Prodemocratische politici zijn door nieuwe wet kansloos in Hongkong

05 maart 2021Leestijd: 2 minuten

De Communistische Partij in China heeft in haar jaarlijkse Volksvergadering een voorstel gedaan om de autonome stadstaat Hongkong nog meer democratische rechten te ontnemen. Grote kans dat bij de volgende verkiezingen prodemocratische politici niet meer in het Hongkongse parlement komen.

Volgens het nieuwe wetsvoorstel zou de Hongkongse Verkiezingscommissie de bevoegdheid krijgen om vertegenwoordigers in de Wetgevende Raad van Hongkong aan te stellen. De Wetgevende Raad van Hongkong, ook wel de LegCo, is het bestuurlijke orgaan van de autonome regio. De LegCo heeft doorgaans alleen bevoegdheid om de leider van de stadstaat aan te stellen.

Meer over de Veiligheidswet in dit commentaar:  Geen twijfel meer mogelijk: Peking exporteert de dictatuur naar Hongkong

Veiligheidswet

China is al langer bezig om zijn greep op Hongkong te verstevigen. In juli vorig jaar is een nieuwe Veiligheidswet ingesteld, die het ondermijnen van de staat strafbaar stelt. China wilde hiermee de ‘stabiliteit’ terugbrengen nadat in Hongkong massaal rellen waren uitgebroken uit onvrede over de Chinese inmenging.

Onder de gevangengenomen activisten zijn een aantal prominenten. Politici van de oppositie bijvoorbeeld, zoals James To, Lam Cheuk-ting en Benny Tai, zitten vast. Zij waren onder meer de organisatoren van de Hongkongse voorverkiezingen op 11 en 12 juli 2020. Deze waren georganiseerd om prodemocratische politici bij elkaar te voegen en zo de kans te vergroten om met een prodemocratische meerderheid in de Wetgevende Raad van Hongkong te komen, het parlement van de stad.

Vluchten onmogelijk

China maakte het eerder al onmogelijk om twee paspoorten te bezitten. Zo werd het voor Hongkongers met een dubbele nationaliteit moeilijker gemaakt naar een ander land te vluchten. EW-correspondent in China Eefje Rammeloo schreef een stuk over hoe Peking Hongkong de mond snoert.

Lees hier het artikel van Eefje Rammeloo:

Hoe Peking Hongkong smoort

Als financiële hub blijft de stadstaat belangrijk, maar daarmee is alles wel gezegd. Xi is bezig met het cancelen van alles wat er liberaal is.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.