Terrorisme

Moslimextremisme blijft probleem in Duitsland, ook na grote politieactie

25 februari 2021

In Berlijn speelde zich woensdag- op donderdagnacht, 25 februari, een grootscheepse actie af tegen de salafistische groep Jama’atu Berlin. Huizen werden doorzocht, leden opgepakt. De groepering hangt het gedachtegoed aan van Islamitische Staat en keurt aanslagen op ‘ongelovigen’ goed. Vier vragen en antwoorden.

1. Wat gebeurde er woensdag- op donderdagnacht?

Ongeveer 850 agenten voerden een omvangrijke politieactie uit, waarbij 26 woningen in Berlijn en de regio Brandenburg zijn doorzocht. Leden van de extremistische groep Jama’atu Berlin zijn opgepakt. De groep is ook bekend onder de naam Tauhid Berlin.

2. Wat is Jama’atu Berlin?

Jama’atu Berlin is een salafistische organisatie met rond negentien leden. De groep is opgedeeld in een mannen- en een vrouwengroep. De helft van de leden is geboren Duitser. Andere leden komen uit Jordanië en Irak.

Leden van de groep staan onder verdenking van betrokkenheid bij de aanslag op de kerstmarkt op het Breitscheidplein in Berlijn. Daar reed in 2016 een terrorist met een vrachtwagen in op bezoekers. Twaalf mensen kwamen om het leven.

De groep kwam op de radar bij de politie doordat sommige leden geregeld de Fussilet Moskee in Berlijn bezochten. De terrorist van de aanslag op de kerstmarkt kwam ook in deze moskee. In 2017 werd het gebedshuis gesloten wegens het salafistische gedachtegoed dat het uitdroeg.

Een van de opgepakte extremisten zou de 29-jarige Jarrah B. zijn, die als de leider van de groep wordt gezien en de laatste jaren nieuwe leden voor de groep rekruteerde. Ook hij bezocht geregeld de Fussilet Moskee.

3. Is de groep verboden?

Vanochtend werd de groep onmiddellijk verboden door Andreas Geisel, lid van de Duitse Bondsraad. Volgens Geisel propageren de leden van Jama’atu Berlin de ideologie van Islamitische Staat en keuren ze aanslagen op ‘ongelovigen’ goed.

4. Hoe groot is het probleem van salafisten in Duitsland?

In Duitsland neemt het probleem van het salafisme en moslimextremisme toe. In 2019 bleek uit onderzoek van het Federaal Bureau voor de Bescherming van de Grondwet dat er ongeveer 12.150 salafisten in Duitsland zijn. In 2011 kwam dezelfde overheidsinstantie nog tot 3.800 salafisten in Duitsland.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.