Spionage Premium Corner

Gestuurd door het Kremlin: 10 jaar Russische spionage in Nederland

26 februari 2021Leestijd: 5 minuten

Vergeet nepnieuws: steeds meer vertrouwen de Russen op ouderwetse spionnen. Tien jaar clandestiene Russische activiteiten in Nederland.

Vier Russische hackers die vanaf een parkeerplaats in Den Haag proberen in te breken in het wifi-netwerk van de Nederlandse overheid. Russische spionnen die infiltreren in Nederlandse hightech-bedrijven en universiteiten. Russische ambassademedewerkers die geen diplomaten, maar spionnen blijken te zijn. En F-16-piloten die worden omgekocht in ruil voor gevoelige informatie over de Nederlandse defensie.

Koude Oorlog is nooit helemaal weg geweest

Het lijken verhalen uit de jaren zestig of tachtig, toen West en Oost in Berlijn en Wenen een schaduwspel speelden dat tot leven kwam in spannende films en romans. Maar het gebeurde de afgelopen jaren, ‘gewoon’ in Nederland.

Laden…

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf € 9,- per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Bekijk abonnementen

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.