Honderden miljoenen Premium Corner

Zoveel geeft Nederland elk jaar aan de Verenigde Naties

22 februari 2021

Elk jaar maakt Nederland honderden miljoenen over aan de Verenigde Naties. Hoeveel draagt Den Haag precies bij, en aan welke VN-organisaties?

Het bericht leidde tot weinig ­ophef. Eind januari bevestigde het ministerie van Buitenlandse Zaken tegenover dagblad Trouw en onderzoeksplatform ­Investico dat het kabinet de miljoenen die zijn bestemd voor de UNDP voor­lopig op zak houdt. Nederland had beloofd 10 miljoen euro bij te dragen aan een project in Rusland van deze sub­organisatie van de Verenigde Naties die overal ter wereld ontwikkelingsprojecten beheert. In totaal geeft Den Haag jaarlijks 30 miljoen euro aan de UNDP, om naar eigen inzicht te besteden.

In Rusland moesten de VN-miljoenen ervoor zorgen dat de Russische ­normen voor efficiënt energiegebruik worden aangepast aan Europese richtlijnen. Maar toen bleek dat het geld in een bodemloze put verdween, hield ­Nederland de bijdrage in. Het zou in het recente verleden drie keer eerder zijn gebeurd dat Nederlandse bijdragen aan een VN-organisatie zijn bevroren wegens misstanden.

Laden…

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf 8 euro per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Bekijk abonnementen

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner
Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.