Liquidatie Soleimani

‘Iran wil wraak met aanslag op Amerikaanse ambassadeur’

16 september 2020Leestijd: 4 minuten

Iran overweegt een moordaanslag op de Amerikaanse ambassadeur in Zuid-Afrika. Dat staat in Amerikaanse inlichtingenrapporten, meldt de Amerikaanse nieuwswebsite Politico op basis van twee bronnen. Iran is nog steeds op zoek naar vergelding voor de dood van de Iraanse generaal Qassem Soleimani, die dit jaar om het leven kwam bij een Amerikaanse drone-aanval. De Amerikaanse president Donald Trump belooft hard terug te slaan mocht Iran tot actie overgaan.

De Islamitische Republiek Iran zou het hebben gemunt op Lana Marks (66), sinds oktober 2019 de Amerikaanse ambassadeur in Zuid-Afrika. Marks, naast ambassadeur ook ontwerper van damestassen, is al meer dan twintig jaar een kennis van Donald Trump en lid van zijn Mar-a-Lago Club in Florida. Of Marks doelwit is vanwege haar connectie met Trump of dat er een andere reden is, blijft onduidelijk. De dreiging tegen Marks zou sinds dit voorjaar spelen, maar is in de afgelopen weken concreter geworden.

Volgens Amerikaanse inlichtingen zou Marks een van verscheidene doelwitten voor Iraanse vergelding zijn. De zaak wordt serieus genomen, omdat Iran en aan Iran gelieerde terreurgroepen sinds 1979 verantwoordelijk worden gehouden voor diverse politieke afrekeningen in het buitenland.

Duizend keer zo groot

Als reactie op het nieuws over de mogelijke moordaanslag zegt Trump een Iraanse vergeldingsactie te beantwoorden met een aanval op Iran die duizend keer groter zal zijn. Een buitenlands conflict kan goed uitpakken voor een zittend president in verkiezingstijd. Maar Trumps verkiezingsbelofte in 2016 was om Amerikaanse troepen uit het Midden-Oosten terug te trekken en de Verenigde Staten niet meer deel te laten nemen aan endless wars – eindeloze oorlogen. De terugtrekking van troepen uit Irak en Afghanistan is de afgelopen maanden in gang gezet. Daardoor verzwakt de strategische positie van de Verenigde Staten in het Midden-Oosten en wordt adequaat reageren op Iran een stuk moeilijker.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Bovendien kunnen de Verenigde Staten internationaal gezien op weinig steun rekenen wat betreft Iran. Het eenzijdig opzeggen van het Iraanse atoomakkoord in 2018 door Trump en de brutale aanval op generaal Soleimani dit jaar hebben de Verenigde Staten steeds meer geïsoleerd. Dat bleek afgelopen augustus toen de Verenigde Staten in de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties alleen steun van de Dominicaanse Republiek kregen voor verlenging van het wapenembargo tegen Iran.

Oog om oog, tand om tand

Hoewel Soleimani al in januari om het leven kwam, bleef zowel president Hassan Rouhani als hoogste leider Khamenei de afgelopen maanden dreigen met een vergeldingsaanval voor de dood van Irans populairste militaire leider. Kort na de Amerikaanse drone-aanval op generaal Soleimani op 3 januari in Bagdad kondigde de hoogste leider van Iran Ali Khamenei wraak aan tegen de daders. Enkele dagen later vuurde Iran ballistische raketten af op een militaire basis in Irak, waarbij Amerikanen gewond raakten. Ook werd per ongeluk een Oekraïens passagierstoestel geraakt dat zojuist was opgestegen van de luchthaven in Teheran. Alle 176 passagiers en bemanningsleden kwamen om het leven.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

In de ogen van Iran doen die paar raketten op een militaire basis geen recht aan de status van Soleimani, die in Iran als held werd vereerd. Soleimani was majoor-generaal van de Iraanse Revolutionaire Garde, het militaire elitekorps van hoogste leider Ali Khamenei en in 2019 door de Verenigde Staten bestempeld als terroristische organisatie vanwege de deelname aan, financieren en promoten van terrorisme. Als commandant van de Quds-brigade was Soleimani nauw betrokken bij de oorlog in Syrië, waar hij streed aan de zijde van de Syrische president Bashar al-Assad en grote populariteit verwierf met de strijd tegen IS.

Lees ook deze column van Afshin Ellian: Terreur is de kerntaak van de Iraanse  Revolutionaire Garde

Onder meer door de harde Amerikaanse sancties en de slechte economische situatie in het land winnen de haviken in de Iraanse politiek aan populariteit. De tijd waarin gematigde conservatieven in Iran aan de macht zijn, zoals de huidige regering van president Rouhani, lijkt daardoor voorbij. Komend jaar zijn in Iran presidentsverkiezingen en de Revolutionaire Garde wil als schaduwmacht graag voet aan de grond krijgen in de regering. Met grotere militaire invloed in de Iraanse politiek zal Iran op gespannen voet blijven staan met de Verenigde Staten en is het gevaar van een Iraanse wraakactie niet geweken.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.