Coronavirus

Amerika pakt China keihard aan: ‘WHO omgekocht’

22 juli 2020

De spanningen tussen de Verenigde Staten en China lopen verder op. De Amerikanen beschuldigen China ervan de WHO te hebben omgekocht en hebben de Chinezen gedwongen het consulaat in Houston (Texas) te sluiten.

De belangrijke diplomatieke vertegenwoordiging moet binnen 72 uur de deuren sluiten, melden Amerikaanse media. Dinsdagavond laat kregen politieagenten in de regio een melding dat er rook in de tuin buiten het consulaat hing. Een verslaggeefster van lokale media deelde een video waarin het lijkt alsof medewerkers van de ambassade documenten aan het verbranden zijn.

Washington zegt met de stap Amerikaanse belangen te willen beschermen, zowel zogenoemd intellectueel eigendom (bijvoorbeeld merken, muziek en uitvindingen) als privé-informatie. Een dag eerder waren in de Verenigde Staten nog twee Chinese hackers aangeklaagd die met hulp van de Chinese geheime dienst bij een aantal Amerikaanse bedrijven waren binnengedrongen. De cyberspionnen zouden gigantisch veel informatie hebben buitgemaakt. Ook het Nederlandse Philips zou slachtoffer zijn geworden van de hack, meldde het FD woensdag.

Lees ook dit omslagverhaal van Jelte Wiersma: Is het China van Xi Jinping nog te stuiten?

‘Een schandalige zet en een politieke provocatie’

In een verklaring noemt het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken de sluiting ‘een schandalige zet en een politieke provocatie’. Washington zou China met de beslissing hebben overvallen. China roept Washington op om ‘foute besluiten’ te corrigeren, en dreigt met vergelding als dat niet gebeurt.

‘Al een tijd valt de Amerikaanse overheid (…) Chinese diplomaten en consulaatpersoneel lastig, intimideert en ondervraagt zij Chinese studenten en neemt zij hun persoonlijke elektrische apparatuur in beslag en zet hen zelfs vast zonder opgaaf van redenen.’

Volgens woordvoerder van het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken Hua Chunying zou het gaan om tientallen gevallen. ‘Waarom zoveel vijandigheid en haat tegen China?’ twitterde ze. ‘Wat is de echte angst? In het belang van de levens en toekomst van het Amerikaanse volk: stop met deze spelletjes om de schuld af te schuiven.’

De relatie tussen Washington en Peking is al moeilijk door onder meer geschillen over handel, de in China uitgebroken coronapandemie en de groeiende Chinese bemoeienis met de voormalige Britse kolonie Hongkong.

Pompeo: China heeft WHO omgekocht

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo liet dinsdag nog weten dat hij ervan overtuigd is dat China de WHO heeft omgekocht. Dat meldt de Britse krant The Telegraph. Pompeo deed zijn uitspraken tijdens een ontmoeting achter gesloten deuren met Britse parlementsleden.

Lees ook de blog van Afshin Ellian: Hoe China Iran langzaam koloniseert

Tedros Adhanom Ghebreyesus, directeur-generaal van de WHO, maakte volgens Pompeo een deal met China die hem hielp de verkiezing voor het leiderschap te winnen. ‘Toen puntje bij paaltje kwam, toen het er echt op aankwam’ gingen volgens Pompeo mensen dood ‘omdat er een deal gemaakt was’. Hij voegde daaraan toe dat de WHO meer een politieke dan een wetenschappelijke organisatie is en dat de WHO faalde in de bestrijding van de pandemie.

Pompeo was in het Verenigd Koninkrijk voor de start van een bezoek aan Europa. Inmiddels is hij doorgereisd naar Denemarken. Het belangrijkste doel van de trip is Europese regeringen aansporen om veel harder op te treden tegen China.

De WHO kan niet bevestigen dat de minister die uitspraken inderdaad heeft gedaan, maar verwerpt ‘persoonlijke aanvallen en ongefundeerde beschuldigingen’. De organisatie roept landen op gefocust te blijven op de strijd tegen de coronapandemie. Amerika is de belangrijkste geldschieter van de WHO, maar de relatie is de afgelopen maanden verslechterd. President Donald Trump heeft stappen gezet om uit de gezondheidsorganisatie te stappen.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.