Geschiedenis

Vandaag 70 jaar geleden: de Korea-oorlog begint

25 juni 2020

Op 25 juni 1950 trekt het Noord-Koreaanse leger Zuid-Korea binnen. In de drie daaropvolgende jaren komen tijdens de Korea-oorlog bijna drie miljoen burgers en militairen om. Onder hen 122 Nederlandse militairen die onder VN-vlag deelnemen aan de oorlog.

Drie jaar na de Noord-Koreaanse inval, op 25 juli 1953, tekenen de strijdende partijen een wapenstilstand. Die is nooit gevolgd door een vredesverdrag, waardoor de twee landen formeel nog steeds in staat van oorlog verkeren. In de afgelopen 70 jaar hadden dan ook geregeld grotere en kleinere schermutselingen plaats. Zo bliezen de Noord-Koreanen een week geleden nog een ‘communicatiepost’ op, die diende als ontmoetingsplaats voor gezagsdragers uit beide landen.

Eerste Nederlandse deelname aan VN-missie

Nederland raakt betrokken bij de Korea-oorlog nadat de Verenigde Naties zich hadden uitgesproken tegen de inval, en opriepen om Zuid-Korea militair te steunen. Voormalig EW-redacteur Robert Stiphout tekent daarover in 2018 op deze website op: ‘Het kabinet hoopt er met een symbolische bijdrage van af te komen en stuurt de torpedobootjager Hr. Ms. Evertsen. Maar de Amerikanen vinden dat niet genoeg en voeren de druk flink op. “One nation let us down, Holland,” geeft de Amerikaanse omroep CBS als commentaar: ‘Eén land laat ons vallen, Holland.’

Onder die druk gaat Nederland alsnog overstag, en de eerste deelname aan een VN-veiligheidsmissie is een feit. Bijna één op de drie deelnemers aan de eerste lichting komt daarbij om, of raakt gewond. Stiphout beschrijft de Nederlandse missie uitvoerig in zijn boek De bloedigste oorlog. De samenvatting van zijn boek leest u hier.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.