Frankrijk

In Dijon lopen Tsjetsjenen en Noord-Afrikanen met automatische wapens over straat

16 juni 2020Leestijd: 4 minuten

In de Franse stad Dijon zijn de afgelopen dagen hevige gevechten geweest tussen Tsjetsjenen en Noord-Afrikanen. Hierbij zijn twaalf gewonden gevallen. Vier vragen en antwoorden.

Wat is er aan de hand?

Maandagavond was het opnieuw onrustig in de Oost-Franse stad. Dat was voor de vierde avond op rij, meldt de Franse krant Le Figaro. Zeker honderd mensen verzetten zich tegen de politie, gewapend met ijzeren staven en pistolen. Er werd veelvuldig in de lucht geschoten, beveiligingscamera’s werden vernield en vuilnisbakken en voertuigen werden in brand gestoken. Ook zouden drie journalisten van France 3 zijn aangevallen en hun auto zou zijn bekogeld met stenen.

Op sociale media worden bizarre video’s uit de stad gedeeld. In een video is te zien hoe zwaar bewapende mannen met bivakmutsen hun automatische wapens laten zien voor de camera.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Op een andere video is te zien hoe een auto probeert in te rijden op een groep mensen, maar de bestuurder de controle over het stuur verliest. De man in kwestie zou zwaargewond zijn afgevoerd naar het ziekenhuis.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Rond 22.00 uur keerde de rust terug in de wijk. Vier personen zijn opgepakt, zegt de politie.

Wat is de achtergrond van het conflict?

Aanleiding voor het geweld is een incident eind vorige week. Een Tsjetsjeense jongen van zestien jaar werd aangevallen door Noord-Afrikaanse drugshandelaren, waarbij hij zwaargewond raakte. Op sociale media zouden Tsjetsjenen elkaar daarna hebben opgeroepen af te reizen naar de stad om wraak te nemen.

Zeker honderd Tsjetsjenen uit Frankrijk, maar ook uit België en Duitsland gaven daar gehoor aan en reisden naar Dijon. Dat leidde tot grimmige taferelen in met name de achterstandswijk Les Grésilles. Noord-Afrikanen bewapenden zich en wierpen wegblokkades op om te laten zien dat zij de baas zijn in de stad.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

In de nacht van vrijdag op zaterdag verzamelden zich honderd Tsjetsjenen in het centrum van de stad. Ze vielen daar een bar aan waar de drugshandelaren zich zouden bevinden. De politie werd gealarmeerd en zette traangas in.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

De nacht erna was het opnieuw onrustig. Toen werd voor het eerst ook geschoten, nadat zo’n vijftig Tsjetsjenen en de Noord-Afrikanen elkaar troffen. De eigenaar van een pizzeria raakte zwaargewond.

EW maakte dit coververhaal over Frankrijk

Elsevier weekblad cover editie 39 2019

Emmanuel Macron: de nieuwe keizer van Europa

In de nacht van zondag op maandag werden zo’n tweehonderd Tsjetsjenen in Dijon gesignaleerd, die langzaam in auto’s rondreden. Hierbij zou één andere auto met grote snelheid langs de groep zijn gereden en daarna zijn verongelukt.

Burgemeester François Rebsamen vroeg de minister van Binnenlandse Zaken Christophe Castaner om versterking. Parijs besloot maandagavond meer dan honderd manschappen naar de stad te sturen.

Volgens de prefect van de regio, Bernard Schmeltz, werd het geweld maandagavond niet gepleegd door Tsjetsjenen, maar door de Noord-Afrikanen die in verweer wilden komen tegen hen. ‘Wij hebben geen aanwezigen van buiten geïdentificeerd,’ zei Schmeltz. Volgens justitie heeft een groot deel van de Tsjetsjenen Dijon inmiddels verlaten.

Staat het geweld op zichzelf?

Het is de afgelopen maanden vaker onrustig in de randgemeenten van grote Franse steden. In de voorsteden en buitenwijken, die bekend staan om hun hoge flats en inwoners met lage inkomens, werden lockdown-maatregelen tegen het coronavirus eerder ingesteld dan in de rest van het land, wat sociale spanningen versterkte.

Door stijgende prijzen in de supermarkten, het sluiten van lokale markten en de plotselinge werkloosheid door corona kwamen veel mensen in de armoede terecht. Verenigingen die zich inzetten in probleembuurten wijzen erop dat de ophokplicht voor veel jongeren moeilijk is vol te houden, omdat ze vaak in grote gezinnen in een klein flatje wonen.

In de regio Nice zouden ook vechtpartijen zijn uitgebroken tussen Tsjetsjenen en Noord-Afrikanen. Volgens Le Parisien waren er twee schietpartijen de afgelopen dagen in het, zoals de krant het omschrijft, ‘broeinest van drugs- en wapenhandel’.

Hoe reageert de politiek?

Volgens diverse bronnen hebben de meeste gearresteerde en geïdentificeerde Tsjetsjenen de vluchtelingenstatus, meldde een journalist van lokale media. Velen hebben een lang strafblad.

Lees meer over het binnenlandse beleid van de Franse president: Jupiter is dood, leve Macron!

‘En hiervan zijn er duizenden in Frankrijk,’ reageerde Front National-leider Marine Le Pen. ‘Een vluchteling die in het gastland een misdrijf of misdaad pleegt, moet het recht worden ontzegd om daar te blijven. Simpel en eerlijk!’

‘Leve de multiculturele samenleving,’ twittert PVV-leider Geert Wilders.

Burgemeester Rebsamen zei maandagavond ‘verbluft te zijn door wat er deze drie dagen is gebeurd’, en noemde het geweld ‘onaanvaardbaar’. ‘Het is een roep vanuit het hart die ik vanavond lanceer, een oproep tot kalmte. Het is noodzakelijk dat de jongeren die vanavond op straat wandelen om auto’s, pallets enzovoort in brand te steken, naar hun huis terugkeren.’

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.