5 vragen Premium Corner

Chinese draak op tenen getrapt: Litouwen te Taiwan-vriendelijk

18 juni 2020Leestijd: 2 minuten

5 vragen over het kleine Litouwen en de toorn van China.

1 Waarom is het grote China boos op het verre en kleine Litouwen?

Op het eerste gezicht lijkt dat alles te maken te hebben met de coronapandemie. ­Begin april stuurde China 30 ton beschermend materiaal naar Litouwen. Los van het feit dat een groot deel daarvan ondeugdelijk was, bleek een aantal leden van de Seimas, het Litouwse parlement, tegelijk contact te hebben opgenomen met Taiwan.

EW maakte eerder dit omslagverhaal:

Is het China van Xi Jinping nog te stuiten?

2 Waarom is dat een probleem?

China beschouwt Taiwan als een afvallige provincie en Taiwan hunkert naar erkenning. Daarom leverde Taiwan graag honderdduizend mondkapjes aan Litouwen. Mantas Adomenas, een prominente conservatieve parlementariër, prees op Facebook de kordate Taiwanese aanpak van de coronacrisis. Dat hij terloops de diplomatiek vertegenwoordiger van het eiland aanduidde als ‘ambassadeur’, ontging Peking evenmin.

Laden…

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf € 9,- per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Bekijk abonnementen

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.