Verhaal van de dag

China voert veiligheidswet in en nieuw ‘pandemievirus’ duikt op

30 juni 2020

De Chinese overheid voert een onderdrukkende veiligheidswet voor de inwoners van Hongkong in en Oeigoeren in China moeten zich verplicht laten steriliseren. Wetenschappers waarschuwen intussen voor een nieuw virus in China dat zich tot een nieuwe pandemie kan ontwikkelen.

Lokale media melden dinsdag dat het Staand Comité van het Volkscongres de omstreden Veiligheidswet unaniem heeft aangenomen. Met deze wet wil Peking definitief de opstanden in Hongkong beëindigen.

Al jaren wordt in de stad gedemonstreerd tegen de groeiende invloed van de Chinese overheid. In maart afgelopen jaar kwam dat tot een hoogtepunt: betogers gingen met honderdduizenden de straat op, maar werden keihard neergeslagen. De nieuwe wet maakt het streven naar afscheiding, buitenlandse inmenging en staatsondermijnende activiteiten in Hongkong verboden.

Lees ook deze column van Robbert de Witt: Achter China’s glanzende façade zwaait de stok

Inwoners kunnen voortaan worden opgepakt en terechtstaan volgens het Chinese rechtssysteem dat geldt op het vasteland. Zo kunnen mogelijk levenslange straffen worden opgelegd. De details van de wet zijn nog niet duidelijk. Ze worden vaag gehouden om ze zo breed mogelijk te kunnen toepassen en om angst aan te jagen.

Ook kan China door deze wet in Hongkong een kantoor opzetten voor de nationale veiligheidsdiensten.

Treedt woensdag in werking

De veiligheidswet gaat naar verwachting morgen (1 juli) in. Dat is de dag waarop stadstaat Hongkong 23 jaar geleden door de Britten is overgedragen aan China.

Tegenstanders van de veiligheidswet reageren teleurgesteld. Joshua Wong, een van de oprichters van de prodemocratische paraplubeweging en van Demosisto, een politieke partij die staat voor vergaande zelfbeschikking, zegt te stoppen met zijn politieke activiteiten. Ook andere partijleden beëindigen hun werkzaamheden.

Tijdens de overdracht van Hongkong was afgesproken dat er veiligheidswetgeving moest komen, maar daarvoor zou Hongkong zelf zorg dragen. De wet is echter volledig in Peking opgesteld, het parlement van Hongkong staat buitenspel.

Ook op het vasteland verregaande onderdrukking

Uit onderzoek van de Amerikaanse denktank The Jamestown Foundation blijkt dat Oeigoerse vrouwen in de Chinese provincie Xinjiang worden gedwongen zich te steriliseren of een spiraaltje te laten plaatsen. Hiermee wil de Chinese overheid de islamitische bevolking in de regio drastisch inperken.

Lees ook over dit onderwerp: Oeigoeren moeten paspoort inleveren

Oeigoerse vrouwen mogen niet meer dan twee kinderen krijgen. De overheid dreigt met opsluiting in een heropvoedingskamp als ze een volgende zwangerschap niet afbreken. Maar gebleken is dat de vrouwen die minder dan twee kinderen hebben onvrijwillig een sterilisatieoperatie moeten ondergaan of dat bij hen een spiraaltje wordt geplaatst.

Bevolkingsgroei met 84 procent afgenomen

Uit de data blijkt dat het aantal Oeigoeren in Xinjiang de afgelopen jaren enorm is gedaald. In de twee grootste Oeigoerse regio’s is de bevolkingsgroei tussen 2015 en 2018 met 84 procent afgenomen.

Het onderzoek is uitgevoerd door de Duitse wetenschapper Adrian Zens, die eerder al de heropvoedingskampen van China in Xinjiang beschreef. Hij baseert zijn conclusies op regionale gegevens, beleidsdocumenten en interviews met vrouwen van etnische afkomst in Xinjiang.

In navolging van zijn onderzoek hebben diverse landen en organisaties bij de Verenigde Naties aangedrongen op een internationaal en onafhankelijk onderzoek naar de situatie in de regio. China zelf ontkent de aantijgingen.

‘Oeigoerse moslims worden gehersenspoeld’

Met regelmaat komen berichten naar buiten dat China de Oeigoeren stelselmatig indoctrineert. In november vorig jaar bleek uit gelekte documenten dat China honderdduizenden Oeigoerse moslims hersenspoelt in zwaarbeveiligde gevangeniskampen in het land.

De schatting is dat ongeveer een miljoen moslims – meestal uit de Oeigoerse gemeenschap – zonder proces zijn vastgezet. Zo blijkt uit documenten dat in een willekeurige week in 2017 15.000 mensen naar kampen in de regio Xinjiang zijn vervoerd.

Dragen baard of klikken op buitenlandse internetlink

Uit gelekte staatsdocumenten zou blijken dat China Oeigoeren naar gevangeniskampen stuurt omdat ze, onder meer, een baard dragen, klikken op internetlinks die naar buitenlandse webpagina’s leiden of omdat ze online contact hadden met mensen in andere landen.

In een brief aan de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties riepen 24 landen China in juli vorig jaar al op om de massadetentie te beëindigen. Volgens de Chinese autoriteiten dragen de kampen bij aan een succesvolle manier om terrorisme en extremisme tegen te gaan.

Nieuw virus duikt op

De Britse publieke omroep BBC meldt dinsdag dat een nieuw griepvirus in China is opgedoken dat zo besmettelijk is dat het zich kan ontwikkelen tot een nieuwe pandemie. Het virus komt van varkens en vertoont overeenkomsten met de Mexicaanse griep van 2009. Het tast net als het coronavirus de luchtwegen aan.

Het virus met de naam G4 EA H1N1 vormt op dit moment geen groot gevaar. Een aantal mensen dat in China in slachthuizen en in de varkensindustrie werkt, lijkt besmet.

Vooralsnog is het virus niet overdraagbaar van mens op mens. Maar onderzoekers waarschuwen dat dat wel snel kan gebeuren als het virus muteert.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.