Verenigde Staten

Chaos in ‘bezet Seattle’ bewijst noodzaak politie

25 juni 2020

De demonstranten die wekenlang een wijk in Seattle bezet hielden, wilden een samenleving zonder politie. Maar na een reeks schietpartijen is dat ideaal vervlogen. Vier vragen en antwoorden.

Wat is er ook alweer aan de hand?

Sinds 8 juni bezetten demonstranten een wijk vlak bij het centrum van Seattle. Agenten trokken zich terug uit de wijk na dagen van hoog oplopende spanningen met demonstranten, waarna activisten de wijk overnamen. Ze zijn verbonden aan allerlei progressieve groepen – zeker niet alleen aan Black Lives Matter – en ondanks een gebrek aan leiderschap, is er een gedeeld utopisch doel: een samenleving zonder politie.

Een activist van Black Lives Matter spreekt demonstranten toe. Foto: AP

Hoe vergaat ze dat?

Niet zo best. De eerste paar dagen waren er vooral vreedzame protesten, waarna burgemeester Jenny Durkan sprak van een ‘Summer of Love’ in haar stad. Die uitspraak moest ze terugnemen, want sindsdien zijn er vooral ’s avonds problemen geweest in het bezette gebied.

Gemaskerde mannen en vrouwen lopen er bewapend rond, om zo de rust en orde te bewaren. Dat lukt niet. Bewoners en ondernemers maakten melding van vandalisme en diefstal – zo’n 10.000 mensen wonen ‘gewoon’ in de buurt terwijl die wordt overlopen door demonstranten. In vier dagen tijd waren er vier schietpartijen, waarbij één dode viel. Toen de politie probeerde te reageren op het geweld, werden ze tegenhouden door activisten.

Daags na de moord zei raadslid Kshama Sawant – voorstander van het plan om de politie te ontmantelen – dat het – o ironie – aan de politie is om de moordenaar te pakken.

Wat is het stadsbestuur van plan?

Bugemeester Durkan zei begin deze week een einde te willen maken aan de bezetting, maar zonder een tijdspad te geven en met de toevoeging dat dit vrijwillig moet gebeuren. De politie mag sowieso amper meer ingrijpen – de gemeenteraad verbood onlangs het gebruik van pepperspray en traangas als protesten uit de hand lopen.

Blijf in het spannende verkiezingsjaar op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in Washington en de Verenigde Staten:Meld u aan voor onze wekelijkse Amerika-nieuwsbrief>

Om de demonstranten tegemoet te komen, stelt Durkan voor om per direct 20 miljoen dollar op de politie te bezuinigen. Ook wil ze een vacaturestop voor agenten en dat het politiekorps zich voorbereidt op een scenario waarbij de begroting wordt gehalveerd. Sinds die handreiking is het aantal demonstranten flink afgenomen.

Intussen wordt de stad aangeklaagd door een groep boze ondernemers en bewoners – die niet snappen hoe de stad de situatie zo lang heeft kunnen tolereren. Ze hopen op een vergoeding van alle schade die is aangericht.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Komen er meer bezettingen?

De afgelopen dagen hebben demonstranten ook in een paar andere steden geprobeerd een ‘autonome zone’ te creëren. In Washington D.C. greep de politie maandag snel in toen een groep demonstranten zich in de buurt van het Witte Huis probeerde te barricaderen. Vergelijkbare berichten kwamen uit Portland en Nashville. Vooralsnog stond alleen Seattle – een van Amerika’s  progressiefste steden – een bezetting toe.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.