Afrika

‘Ze hebben in Afrika veel adequater gereageerd dan in Europa’

28 mei 2020Leestijd: 5 minuten

De reisindustrie is hard geraakt door de coronacrisis, maar sommige ondernemers zien ook kansen. Charles Witlox organiseert met zijn bedrijf Charlie’s Travels reizen op het Afrikaanse continent. ‘Dit is het moment waarop we moeten overleggen hoe reizen er na corona moet uitzien.’

Hoe manifesteert corona zich in Afrika?

‘Overheden hebben heel adequaat gereageerd hier, veel adequater dan in Europa. Al sinds januari wordt mijn temperatuur gemeten als ik in een land arriveer. Mensen volgen de richtlijnen supergoed op. Als ik ga hardlopen in de buurt kom ik tieners tegen die allemaal twee meter uit elkaar lopen. Iedereen neemt het heel serieus.

‘Dat komt ook door ebola denk ik. Ze zijn hier bekend met besmettelijke virussen. Wat ook kan meespelen: de ernst van dit virus was wereldwijd bekend. Ze proberen hier niet slimmer te zijn dan de rest, ze zijn niet naïef over corona. De burgers zijn trouwens niet in alles gehoorzaam, want door de corrupte systemen heeft de overheid in veel gevallen juist geen enkele macht of zeggenschap. Maar hierin blijkbaar wel.

‘Het verschilt ook per land. In Tanzania zegt de president: “Ah joh, het is er niet, ga gewoon lekker naar de kerk.” In Ethiopië had iemand een lockdown afgekondigd, en binnen een week was er een soort feestdag en zei hij; Ah, let’s go for it. In Kenia, waar ik nu ben, vind ik dat de overheid heel adequaat handelt, net als de Kenianen zelf.’

Zijn er veel slachtoffers in Kenia?

‘Hier in Kenia zijn bijna 1.500 besmettingen en 55 dodelijke slachtoffers. Het valt erg mee, al heeft de overheid wel gezegd dat mensen thuis moeten werken en zijn de kerken gesloten. Er is ook een avondklok, die binnenkort hopelijk wordt opgeheven. Kenia heeft geen totale lockdown gehad en wil dat het leven waar maar mogelijk gewoon doorgaat. In dit soort landen werkt een totale lockdown niet. Mensen verdienen vandaag het geld dat ze morgen uitgeven.

‘Overheden denken ook dat de schade van de maatregelen veel groter is dan de schade van corona zelf. Als distributiekanalen stilvallen, hebben mensen bijvoorbeeld geen toegang meer tot medicijnen. De impact daarvan is veel groter. De kranten schrijven dat een lockdown iets is voor de rijke landen, waar je lekker thuis kunt werken en de boodschappen kunt laten thuisbezorgen. Hier werkt dat niet zo.

‘Gunstige factoren, waardoor het virus zich hier minder snel verspreidt, zijn er wel. De demografie bijvoorbeeld, mensen zijn hier jonger. En het is warmer, waardoor het virus minder snel rondgaat. Ik hoorde Maurice de Hond laatst bij het lateavondprogramma OP1  zeggen: in de buitenlucht verspreidt het virus zich twintig keer langzamer. Het is nog niet helemaal duidelijk of dat echt zo is, maar hier slaat het virus in elk geval nog niet keihard om zich heen.’

Hoe staat de reisbranche ervoor?

‘We hebben geen inkomsten meer, er is niemand die nu boekt. Gelukkig heeft 97 procent de reis alleen uitgesteld, niet geannuleerd. Maar we kunnen de tent niet helemaal op slot gooien, er zijn 250 boekingen die we moeten managen en uitstellen. En voor elke boeking sta je in contact met dertig partners. Er komen veel vragen, dus dat kost veel mankracht. Daar heb je toch een beetje een organisatie voor nodig, dus je houdt toch je vaste lasten. Het aantal aanvragen voor 2021 stijgt nu alweer, dus dat is goed.

‘Woensdag 6 mei zijn we een videokanaal begonnen. Daarmee willen we een andere kant van het continent laten zien en inkomsten genereren voor onze lokale partners: voor elke film die wordt bekeken, doneren wij 10 eurocent aan het project dat de kijker kiest. We zien het videokanaal ook als een middel om bewustzijn te creëren over hoe de toekomst van het reizen eruit moet zien.

‘Er zijn nu 5.000 films bekeken. We hebben dus 500 euro opgehaald voor lokale partners. Daarmee gaan ze de crisis niet doorkomen, maar je moet je realiseren dat wij ook geen inkomsten hebben. We dragen op deze manier wel een steentje bij aan van onze partners.’

Artikel gaat verder onder de video:

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

‘Deze week lanceren we twee nieuwe reizen, naar Kenia en Namibië, geënt op social distance travel. Reizen speciaal ontwikkeld rond het houden van afstand. Je moet je voorstellen dat we onze partners heel zorgvuldig kiezen. Dat we accommodaties selecteren waarin je genoeg afstand kunt houden, met activiteiten waarin je genoeg afstand kunt houden. Door corona heeft de natuur misschien ook wel een soort herwaardering gekregen. We denken dat mensen daar extra naar hunkeren. Dit is het moment om na te denken over hoe de reisbranche er na corona moet uitzien. De resetknop is ingedrukt.’

Hoe gaat reizen eruitzien na corona?

‘Wij vinden dat een reis drie keer een positieve impact moet hebben. Als eerste: economische impact. Iedereen moet er beter van worden, iedereen moet eraan verdienen, iedereen moet zich kunnen ontwikkelen. Op de tweede plaats is er de  ecologische impact. Willen lokale gemeenschappen de jungle in stand houden, dan moet die ook wat waard zijn voor hen. Wij hebben een mooie hike door de jungle, met de Masai-nomaden. Toerisme brengt inkomsten en kan ze laten inzien dat ze het oerwoud in stand moeten houden.

‘De derde factor is de positieve culturele impact. Een reis kan verrijken en je wereldbeeld verbreden. Dat is niet alleen voor de reiziger zelf belangrijk, maar ook voor de gastheer of -vrouw. Het is een culturele uitwisseling waar je beiden wat van opsteekt.

‘Scoor je op deze drie punten goed, dan heeft reizen een positieve impact. Dat heeft het niet als je bijvoorbeeld even naar een stad vliegt, daar jezelf volzuipt, alleen maar consumeert en daarna terugvliegt.

‘Reizen is gemeengoed geworden, de echte romantiek is ervan af. Een toeristische trekpleister in Thailand of Parijs… je staat in de rij, in een continue stroom van mensen. Reizen is eenheidsworst geworden, een gehaaste bedoening. Maak liever een lange reis, misschien eens in de twee jaar, laat het bij één land, en ga verder gewoon op reis in Europa. Als je gehaast door een land heen vliegt om alle   toeristische highlights te kunnen afvinken, is dat helemaal niet verrijkend en word je niks wijzer.’

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.