Verhaal van de Dag

EU ontkent Chinese beïnvloeding en wil onderzoek herkomst coronavirus

01 mei 2020Leestijd: 2 minuten

De Europese Unie is absoluut niet gezwicht voor Chinese druk. Dat zei Josep Borrell, de Hoge vertegenwoordiger voor buitenlandse zaken namens de Europese Unie, in debat met het Europees Parlement. Vorige week berichtte The New York Times over een Europees rapport over het coronavirus, waaruit onder Chinese druk kritische passages over China zouden zijn verwijderd.

Het rapport van de Europese Unie (EU) richt zich op onjuiste berichten over het coronavirus. De Amerikaanse krant The New York Times kreeg een eerste versie in handen. Daarin staan harde verwijten aan de Chinese regering, die ‘een wereldwijde desinformatiecampagne zou voeren om de schuld af te schuiven en zijn internationale imago te verbeteren’.

Twee versies van rapport

Onder Chinese druk zou het rapport zijn aangepast. Zo verdween de zin over de desinformatiecampagne. Volgens Borrell klopt deze berichtgeving niet: ‘De EU is niet voor China door de knieën gegaan.’ Er zouden twee versies van hetzelfde rapport zijn. De versie waarover de The New York Times berichtte, zou voor intern gebruik zijn. Een tweede versie, met afgezwakte kritiek op China, is openbaar gemaakt.

Borrell erkent dat China zijn zorgen over het rapport heeft gedeeld, maar wil niet vertellen op welke manier dat is gegaan. Maar het zou niet anders zijn verlopen dan volgens de gebruikelijke diplomatie. Volgens Europarlementariërs die met Borrell debatteerden, zorgt het gedoe rondom het rapport voor imagoschade.

Von der Leyen wil een onderzoek

Terwijl Borrell debatteerde met het Europees Parlement maakte de voorzitter van de Europese Commissie Ursula von der Leyen bekend dat de Europese Unie een onderzoek wil naar de herkomst van het virus. Daarmee volgt de EU andere landen, zoals Australië en de Verenigde Staten.

Volgens Von der Leyen moet China met de Europese Unie en andere landen samenwerken om tot op de bodem uit te zoeken hoe het virus is ontstaan en hoe het zich daarna verspreidde. Meer transparantie tussen overheden is een van de grootste lessen van de coronacrisis, zegt Von der Leyen in een interview met de Amerikaanse nieuwszender CNBC.

Australië wil daarentegen een onafhankelijk onderzoek, zonder bemoeienis van China en zelfs zonder samenwerking met de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO).

Tussen China en Australië lopen de spanningen hoog op. Hu Xijin, hoofdredacteur van de Chinese staatskrant Global Times, noemde de Australiërs lastig: ‘Net als een stukje kauwgum onder een Chinese schoen. Soms moet je dan een steen vinden om het aan af te vegen.’

Volgens de krant, die wordt gezien als spreekbuis van de Communistische Partij, heeft China in zijn bestrijding van het virus altijd op een open en eerlijke manier gehandeld. Er zou sprake zijn van een Amerikaanse hetze tegen China.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.