Verhaal van de dag

Nieuwe migratiecrisis aan Griekse grens

02 maart 2020

Met traangas en waarschuwingsschoten probeert de Griekse grenspolitie de Europese grens te bewaken. Duizenden migranten proberen via Griekenland de Europese Unie binnen te komen nadat Turkije hen die kant op heeft gestuurd. Zo probeert Turkije de Europese Unie af te persen, in de hoop steun te krijgen voor de Turkse militaire operatie tegen het Syrische regime.

De Griekse premier Kyriakos Mitsotakis maakte eerder bekend de noodtoestand aan de grens uit te roepen. Het land weigert een maandlang alle asielaanvragen. Volgens Mitsotakis heeft Griekenland te maken met een ernstige dreiging. Maandagochtend 2 maart viel de eerste dode bij schermutselingen aan de grens. Het zou gaan om een Syrische man.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Miljoenen vluchtelingen in Turkije

Sinds vrijdag 28 februari heeft Turkije zijn eigen grens met de Europese Unie opengezet en vervoert het vluchtelingen uit Syrië naar die grens. Turkije heeft naar schatting de afgelopen jaren zo’n 3,6 miljoen vluchtelingen opgenomen in eigen land. Enkele duizenden staan nu bij de grens om de Europese Unie binnen te komen. Turkije regelt busvervoer om naar de grens af te reizen.

Volgens president Recep Tayyip Erdogan zouden al honderdduizenden vluchtelingen vertrokken zijn naar Europa. Dat lijkt Turkse propaganda. Volgens persbureau Reuters schat de Griekse overheid dat er zo’n 3.000 mensen aan de grens staan. Volgens de Internationale Organisatie voor Migratie zijn het 13.000 mensen.

 

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Op Griekse eilanden is veel geprotesteerd tegen de komst van extra migranten. De afgelopen maanden was het zeer onrustig op Lesbos en Samos waar grote kampen zijn om de migranten op te vangen. Inwoners zijn de migranten beu. Afgelopen weekeinde zou een boot met migranten uit Turkije terug de zee in zijn geduwd.

Staat Turkije-deal nog?

Door de actie van de Turkse president is de vraag of de Turkije-deal nog bestaat. Dat akkoord tussen de Europese Unie en Turkije werd tijdens de migratiecrisis van 2016 gesloten. Turkije zou zijn grenzen dichthouden in ruil voor miljarden euro’s. Ook zou de Europese Unie (EU) een deel van de migranten uit Turkije weer opnemen, als illegale migranten werden teruggestuurd vanuit Europa terug naar Turkije.

Volgens premier Mark Rutte (VVD) maakt Erdogan de Syrische vluchtelingen nu ‘de inzet van politieke strijd’. Rutte vermoedt dat Erdogan steun wil voor de Turkse belangen in Syrië of mogelijk meer geld wil van de Europese Unie voor de opvang van Syriërs, maar volgens Rutte wil de EU niet onderhandelen ‘met het mes op de keel’.

Operatie lenteschild

Turkije zette de grens vrijdag open nadat 36 Turkse militairen omkwamen bij een aanval van het Syrische leger. Sinds het Amerikaanse leger zich vorig jaar terugtrok uit Noord-Syrië bewaakt Turkije een de-escalatiegebied in de regio.

Maandag 2 maart begon de Turkse operatie lenteschild als vergelding voor de aanval van vorige week. Met die missie wil het Turkse leger het Syrische Idlib uit handen van het Syrische regime te houden. Die stad is het laatste rebellenbolwerk van het land. Volgens Turkije voorkomt het met de operatie etnische zuiveringen en oorlogsmisdaden van het Syrische leger.

Aanstaande donderdag is er topoverleg over de situatie in Noord-Syrië. President Erdogan ontmoet dan de Russische president Vladimir Poetin. Rusland is de belangrijkste bondgenoot van de Syrische president Bashar al-Assad. Erdogan hoopt met Poetin een wapenstilstand te regelen.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.