Time Magazine

Greta Thunberg verkozen tot ‘Persoon van het Jaar’

11 december 2019

De Zweedse klimaatactiviste Greta Thunberg is woensdag door het tijdschrift Time Magazine verkozen tot ‘Persoon van het Jaar’. De 16-jarige krijgt de prijs voor haar invloed op de klimaatprotesten onder jongeren wereldwijd.

Thunberg werd bekend in 2018 toen zij elke dag voor het Zweedse parlement zat om aandacht te vragen voor klimaatsverandering. Ze spijbelde van school en werd zo de eerste ‘klimaatstaker’.

Elsevier Weekblad kiest jaarlijks een ‘Nederlander van het Jaar’

Cover elsevier Weekblad editie 49 2019

Lees hier het portret Derk Wiersum, die het symbool werd van de bedreigde rechtsstaat

Snel daarna groeide Thunberg uit tot een beroemdheid. Miljoenen jongeren wereldwijd besloten ook te gaan staken voor het klimaat.

Thunberg wordt geregeld uitgenodigd om te spreken op klimaatconferenties, waar ze dan met boot naartoe reist. Zo zit ze geregeld met wereldleiders aan tafel om in gesprek te gaan over het klimaat.

Woedende speech op klimaattop New York

Een woedende speech van Thunberg op de VN-klimaattop in New York in september 2019 leidde tot gefronste wenkbrauwen. ‘Dit is allemaal verkeerd,’ begon Thunberg haar rede ten overstaan van ongeveer zestig wereldleiders. ‘Ik zou hier niet moeten zijn. Ik zou op school moeten zitten aan de andere kant van de oceaan.’ Daarna werd de woede in haar taalgebruik en gezichtsuitdrukking zichtbaar: ‘Maar toch komen jullie allemaal naar ons, jonge mensen, voor hoop. Hoe durven jullie? Jullie hebben mijn dromen en mijn jeugd gestolen met jullie lege woorden!’

De Amerikaanse president Donald Trump liep het ‘klimaatmeisje’ straal voorbij en bespotte haar toespraak later op Twitter. ‘Ze lijkt me een erg vrolijk jong meisje die uitkijkt naar een zonnige en geweldige toekomst,’ schreef hij. ‘Zo mooi om te zien!’

Time Magazine kiest jaarlijks iemand die als geen ander – in positieve of negatieve zin – zijn of haar stempel op het jaar heeft gedrukt. Het hoeft niet altijd te gaan om een persoon, De Persoon van het Jaar in 2017 was bijvoorbeeld de beweging #MeToo, waarbij vrouwen zich op sociale media uitspraken tegen seksueel grensoverschrijdend gedrag. Andere winnaars uit het verleden zijn Adolf Hitler, Mark Zuckerberg, Donald Trump en de artsen die zich in 2014 in West-Afrika inzetten om de ebola-crisis te bestrijden.

Vorig jaar waren ‘de bewakers van de waarheid’ de winnaars. Hier ging het om vervolgde journalisten wereldwijd. In het bijzonder werd de naam genoemd van de vermoorde Saudische journalist Jamal Khashoggi.

Thunberg was eerder dit jaar ook een van de kanshebbers voor de Nobelprijs voor de Vrede, maar die prijs ging uiteindelijk naar de Ethiopische premier Abiy Ahmed. De activiste won de Nobelprijs niet, maar kreeg wel de Internationale Kindervredesprijs.

Andere genomineerden voor de titel Persoon van het Jaar dit jaar waren Donald Trump, de Democratische voorzitter van het Huis van Afgevaardigden Nancy Pelosi, de demonstranten in Hongkong en de klokkenluider die de afzettingsprocedure van Trump in gang zette. De anonieme CIA-medewerker rapporteerde het telefoongesprek tussen Trump en de president van Oekraïne.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.