Michael Bloomberg

Kan een multimiljardair de Democratische voorverkiezingen winnen?

25 november 2019Leestijd: 4 minuten

Een multimiljardair stapt in de race om het Amerikaanse presidentschap. De voormalig Republikein Michael Bloomberg gaat deelnemen aan de Democratische voorverkiezingen. Bloomberg was een succesvolle zakenman in de vorige eeuw en werd burgemeester van New York net na de aanslagen van 11 september 2001. Dat hij zo laat nog in de race stapt, laat zien dat hij niet gelooft dat een van de andere 17 Democratische kandidaten in staat is om president Donald Trump in 2020 te verslaan.

Wie is Michael Bloomberg?

Onder het mom ‘Herbouw Amerika’ voegde Bloomberg zich dit weekeinde in het overvolle kandidatenveld van de Democraten. De 77-jarige Bloomberg denkt dat er bij de Democraten behoefte is aan een kandidaat met gematigde opvattingen: een ‘centrist’. Met zijn leeftijd is Bloomberg op Bernie Sanders (78) na, de oudste kandidaat voor het presidentschap.

Als oprichter van het financiële dienstverleningsbedrijf Bloomberg – met het persbureau als meest bekende onderdeel – verdiende Bloomberg miljarden dollars. In 2001 werd hij als Republikein verkozen tot burgemeester van New York. Daar moest hij een ontredderde stad nieuwe glans geven na de aanslagen van 11 september. In zijn eerste reclamespotje leunt Bloomberg op het imago van een succesvolle zakenman die de stad er weer bovenop kreeg:

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Het is opvallend dat Bloomberg nu deelneemt aan de voorverkiezingen om de Democratische kandidaat voor het Amerikaanse presidentschap te worden. Hij werd in 2001 lid van de Republikeinse Partij om zo verkozen te worden tot burgemeester van New York. In 2007, na zijn tweede herverkiezing, verliet hij de Republikeinen om als ‘onafhankelijke kandidaat’ in 2009 voor de derde keer te worden gekozen.

Hoe verdiende hij zijn fortuin?

Bloomberg richtte in 1981 zijn eigen bedrijf op, dat later bekend werd als Bloomberg L.P. Het groeide uit tot een van de grootste dienstverleners in de financiële sector. Het verkoopt software, data-analyses en andere producten aan onder meer banken en verzekeraars. Bijna twintig jaar lang was Bloomberg de directeur van het bedrijf. Hij verdiende er miljarden euro’s mee en staat met een vermogen van 55,5 miljard dollar in de top tien van de rijkste personen op aarde.

De afgelopen jaren zette de miljardair zijn fortuin geregeld in voor politieke doeleinden. Zo steunde hij in 2014 een actiegroep met ongeveer 45 miljoen euro om te pleiten voor strengere wapenwetgeving in Amerika.

Waar staat Bloomberg voor?

Met zijn imago als succesvol zakenman richt Bloomberg zich vooral op de zeer linkse kandidaten zoals Elizabeth Warren en Bernie Sanders die volgens Bloomberg het bedrijfsleven te veel regels willen opleggen. Ook zet hij zich af tegen het idee van Sanders om een soort nationaal ziekenfonds op te richten. Amerikanen worden dan verplicht zich via Sanders’ systeem te verzekeren, een private zorgverzekering afsluiten is dan niet meer mogelijk.

Op andere thema’s volgt Bloomberg wel de partijlijn van de Democraten. Zo wil hij hogere belastingen voor vermogende personen en wil hij de infrastructuur in Amerika opknappen. Ook wil hij de economie verduurzamen.

Klimaatverandering is een belangrijk thema van zijn campagne. Bloomberg had felle kritiek op het besluit van president Trump om de Amerikaanse handtekening onder het Klimaatakkoord van Parijs weg te halen. Afgelopen juni begon Bloomberg een campagne om elke kolencentrale in de Verenigde Staten te sluiten en de groei van het gebruik van aardgas te stoppen. Daarvoor trekt Bloomberg zo’n 454 miljoen euro uit.

Maakt Bloomberg een kans?

Dat een voormalig Republikein meedoet aan de Democratische voorverkiezingen is geen uitzondering. Ook Elizabeth Warren was haar halve leven lid van de Republikeinse Partij voor ze de overstap maakte. Maar naast zijn ommezwaai zijn er meer grote obstakels op Bloombergs pad naar de nominatie als presidentskandidaat namens de Democraten.

Zijn late entree in de race zorgt ervoor dat Bloomberg nauwelijks bekend is bij de Democratische kiezers. Andere kandidaten voeren al maandenlang debatten voor een miljoenenpubliek. Bloomberg moet daarom zijn naamsbekendheid in korte tijd snel vergroten: al in februari gaan in Iowa de eerste kiezers naar de stembus voor de voorverkiezingen.

Om snel bekend te worden, trekt Bloomberg zijn portemonnee: voor 30 miljoen euro gaat hij de komende week tv-reclames uitzenden in 48 Amerikaanse staten.

Of die reclames kiezers zullen overtuigen, is de vraag. Uit recente opiniepeilingen blijkt dat in belangrijke staten liefst 78 procent van de Democratische kiezers tevreden is met de beschikbare kandidaten. Slechts 22 procent wil nog meer keuze. In voorlopige peilingen haalt Bloomberg nog niet de steun van 4 procent van de kiezers. Die 4 procent is de drempel om deel te nemen aan televisiedebatten van de Democratische Partij in december.

Ook is er kritiek van Democraten op Bloombergs ‘stop en fouilleer’-beleid dat hij als burgemeester van New York steunde. De politie kon mensen op straat aanhouden en direct fouilleren. Volgens critici richtte het programma zich disproportioneel op zwarte Amerikanen en Latijns-Amerikanen. Bloomberg heeft onlangs zijn verontschuldigingen voor het beleid aangeboden. Nu is het de vraag of zijn geld hem ver genoeg kan brengen in de race.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.