Migratie

Frankrijk scherpt asielbeleid fors aan: idee voor Nederland?

07 november 2019

Frankrijk gaat het migratiebeleid flink aanscherpen en in Duitsland heeft straks een op de drie een migrantenachtergrond. Vier landen en hun beleid in beeld.

Wat heeft Frankrijk besloten?

Er komt een quota voor arbeidsmigranten van buiten de Europese Unie, strengere criteria voor de vergoeding van medische zorg en hogere eisen aan immigranten die de Franse nationaliteit willen aannemen: het taalniveau dat voor naturalisatie is vereist zal worden verhoogd.

De Franse overheid gaat ieder jaar inventariseren in welke sectoren behoefte is aan buitenlandse arbeidskrachten, en per sector een quotum instellen. De regering hoopt daarmee tegemoet te komen aan de wensen van werkgevers die met personeelstekorten kampen. De quota gaan komende zomer in.

Elsevier Weekblad maakte een uitgebreid portret:

Elsevier weekblad cover editie 39 2019

Emmanuel Macron, de nieuwe keizer van Europa

De regering gaat bovendien strenger controleren of asielzoekers die gebruik maken van de sociale zekerheid daar wel recht op hebben, in de hoop het aantal ‘frauduleuze aanvragen’ te verminderen. En zij moeten voortaan drie maanden wachten voordat ze aanspraak kunnen maken op de vergoeding van medische behandelingen.

De Franse president Emmanuel Macron hoopt zo een eind te maken aan zogenoemd ‘medisch toerisme’. Veel asielzoekers komen uit landen die door de Franse regering als veilig worden beschouwd. In veruit de meeste gevallen wordt de asielaanvraag van bijvoorbeeld Georgiërs en Albanezen afgewezen, maar in de tussentijd maken veel van hen op kosten van de staat gebruik van de Franse gezondheidszorg.

Om de daad bij het woord te voegen heeft de Franse politie donderdag twee grote migrantenkampen in het noorden van Parijs ontruimd. Ongeveer 1.600 mensen zijn donderdag uit hun tenten gehaald, zegt minister van Binnenlandse Zaken Christophe Castaner.

Meer dan zeshonderd politieagenten deden aan de actie mee. De bussen brachten de migranten – voornamelijk mannen – naar tijdelijke huisvesting in sportscholen in de omgeving. Hoe het verder gaat is nog niet duidelijk. Sommigen hebben waarschijnlijk geen uitzicht op een verblijf, anderen wel.

Italië: hoe zit het met het Europees migratie-akkoord?

In oktober besloot Nederland het migratieplan van Frankrijk, Duitsland, Italië en Malta niet te steunen. Het nieuwe akkoord regelt de opvang en verdeling van migranten die vanuit Afrika over de Middellandse Zee naar Italië en Malta varen. Het doel van het akkoord is het helpen van de twee landen bij het opvangen van migranten.

Staatssecretaris van Justitie en Veiligheid Ankie Broekers-Knol liet begin oktober op een vergadering van EU-ministers weten dat het akkoord te weinig te bieden had. ‘Het is een positief initiatief maar ik zie te weinig perspectief voor een oplossing om ons nu bij aan te sluiten,’ Daaraan voegde ze toe dat het akkoord alleen geldt voor het centrale Middellandse Zeegebied, terwijl migranten en vluchtelingen gebruik maken van drie routes om over zee naar Europa te komen.

Malta en Italië willen al een jaar geen schepen meer toelaten als andere EU-landen niet ook migranten opnemen. Alleen Luxemburg, Portugal en Ierland  steunen het akkoord.

Opvallend is de verschuiving van de migratiekoers in Italië. De voormalig minister van Binnenlandse Zaken en populistische Lega-leider, Matteo Salvini, moest in de nieuwe regering plaatsmaken voor de partijloze Luciana Lamorgese. Salvini sprak zich altijd fel uit tegen de komst van migranten. Zo sloot hij Italiaanse havens voor schepen van ngo’s die migranten oppikten. Ook sprak hij vaak over een ‘migratie-invasie’. De nieuwe minister Lamorgese ontkende vorige week juist dat er sprake was van een invasie.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Duitsland: straks een op de drie migrantenachtergrond

In grote steden in Duitsland heeft binnen 20 jaar 70 procent van de inwoners een migrantenachtergrond. Dat meldde Deutsche Welle maandag.

Lees ook dit coververhaal over de bevolkingssamenstelling in Nederland

cover Elsevier Weekblad editie 37 2018

De saamhorigheid staat op het spel

In 2040 heeft 35 procent van de Duitse bevolking een migrantenachtergrond of zijn zij zelf een migrant. Dat zegt Herbert Brücker van het Federal Institute for Employment Research (IAB).

‘Op dit moment heeft ongeveer een kwart van de mensen in Duitsland een migrantenachtergrond,’ zegt Brücker. ‘Over twintig jaar zal dat op zijn minst 35 procent zijn, maar het kan ook meer dan 40 procent zijn.’

In steden ligt het percentage zo mogelijk nog hoger. ‘Wat ze zien in grote steden vandaag zal normaal zijn voor het hele land in de toekomst. In een stad als Frankfurt zal het percentage liggen tussen de 65 en 70 procent.’

Nederland: CDA wil ook strengere lijn

Het CDA keert zich donderdag ook tegen de ‘ongebreidelde migratie’. Leonard Geluk, voorzitter van een studiegroep die de discussie opent over een nieuwe koers voor de partij, zegt dat ‘zeventig miljoen mensen zich hier willen vestigen en dat is niet te doen’.

Elsevier Weekblad besteedde eerder uitgebreid aandacht aan het tekort van vaklui op de Nederlandse arbeidsmarkt:

Waar zijn de loodgieters gebleven?

Volgens Geluk (49) – voormalig CDA-wethouder in Rotterdam – moet ‘alles in het werk worden gesteld om de migratiestromen te reguleren en de regie terug te krijgen’. Echte vluchtelingen zijn welkom, maar verder moet de immigratie worden beperkt tot een niveau ‘wat de samenleving nog kan dragen’.

Ook in het belang van de migranten zelf moet de toestroom worden beperkt. Geluk: ‘Als we mensen niet kunnen begeleiden tot volwaardig burgerschap moeten we ze niet toelaten. Het is ook niet goed voor deze nieuwkomers zelf als ze aan hun lot worden overgelaten.’

In januari 2018 liet toenmalig CDA-leider Sybrand Buma zich ook al kritisch uit over arbeidsmigratie. Bij de landelijke aftrap van de CDA-campagne voor de gemeenteraadsverkiezingen in Almere erkende hij dat sectoren in de knel kunnen komen door krapte op de arbeidsmarkt. ‘Werkgevers willen daarom in groten getale arbeidskrachten van buiten naar Nederland halen: koks uit Spanje, bouwvakkers uit Polen, en technici van overal. En hoe logisch dat ook mag klinken, het is een verkeerde keuze,’ zei de CDA-leider.

Volgens Buma is het slecht voor alle mensen in Nederland die nu nog aan de kant staan. Hij noemde oudere werknemers die nog steeds moeilijk werk kunnen krijgen, maar ook nieuwkomers die juist door werk kunnen inburgeren.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.