🎧 Luister de podcast

Tragiek van Brexit: ‘Verenigd Koninkrijk bleef telkens waarschuwen voor te veel EU-integratie’

25 oktober 2019Leestijd: 2 minuten

Door de onderhandelingen met de Europese Unie (EU), de vele stemmingen in het Lagerhuis en mogelijk nieuw uitstel, domineert de waan van de dag het gesprek over Brexit. Maar wie verder kijkt, ziet dat het naderende vertrek van het Verenigd Koninkrijk mede het gevolg is van decennia aan voortdurende EU-integratie.

Jelte Wiersma, EU-correspondent in Brussel, is bezorgd over de toekomst van de EU als het Verenigd Koninkrijk die straks heeft verlaten. ‘Het is heel tragisch, want het Verenigd Koninkrijk speelde een bijzonder nuttige rol binnen de Europese Unie,’ zegt Wiersma over Brexit. ‘Al was het maar omdat ze telkens waarschuwden: je kan niet zomaar zo’n EU maar laten integreren en uitbouwen zonder dat je daar instemming van de bevolking voor hebt.’

Sinds de oprichting van de EU (in 1993 met het Verdrag van Maastricht) heeft het Verenigd Koninkrijk structurele kritiek gehad op de EU en welke kant die opgaat, betoogt Wiersma. Zowel binnen Labour als de Conservatieve Partij bestond vanaf het begin scepsis, wat er mede toe leidde dat het Verenigd Koninkrijk buiten de euro en de Schengen-zone (vrij verkeer van personen) is gebleven. ‘Die scepsis wordt natuurlijk in meer landen gedeeld: “waar gaat dit eindigen?”‘

In de nieuwe aflevering van de podcastserie Brusselse Bobo’s en Baantjesjagers gaat Jelte Wiersma uitgebreid in op de tragiek van Brexit en de toekomst van de EU zonder het Verenigd Koninkrijk. Ook blikt hij terug op de Europese Raad van vorige week, waarin mogelijke EU-toetreding van de Balkanlanden en de meerjarenbegroting van de Europese Commissie aan de orde kwamen. Beluister de podcast hier:

Meer podcasts uit deze serie beluisteren?

🎧 Luister op Spotify
🎧 Luister op iTunes

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.