Verhaal van de dag

Zo professioneel ging Roelf B. te werk op Hongaars festival

13 augustus 2019Leestijd: 4 minuten

De twee jonge Nederlanders die vorige week dinsdag op muziekfestival Sziget in Hongarije werden opgepakt met een grote partij drugs hadden hun handel zeer goed voorbereid. Topatleet Roelf B. (21) en zijn schoolvriend Gert-Jan N. (22) uit Stadskanaal probeerden de Hongaarse politie opnieuw om de tuin leiden, maar dat mislukte.

De politie vond een autosleutel, maar de twee weigerden te vertellen waar de auto geparkeerd stond. De Volkswagen Caddy is inmiddels gelokaliseerd en daarin zijn nog veel meer drugs aangetroffen: 4.000 xtc-pillen en 15 kilo marihuana. De straatwaarde bedraagt bijna 310.000 euro.

Wat zijn de straffen in Hongarije voor drugsdelicten?

De straffen voor drugsdelicten in Hongarije zijn hoog. Het land kent een zero-tolerance beleid en bezit van een joint kan genoeg zijn voor arrestatie. Op de verkoop van drugs staat in Hongarije een gevangenisstraf van maximaal acht jaar. Indien de twee worden aangeklaagd voor drugssmokkel, riskeren ze een levenslange celstraf. Gevangenissen in het land zijn zeer slecht, met overvolle cellen. Een jaar geleden is Hongarije om die reden nog door het Europees Hof voor de Rechten van de Mens op de vingers getikt.

De mannen werden vorige week op het festival gesnapt met 1 kilo xtc-pillen, 451 voorgedraaide joints en 128 gram marihuana. Die drugsvangst, met een straatwaarde van 15.000 euro noemden Hongaarse media de grootste in de geschiedenis van het festival. De mannen riskeren alleen daarom al een levenslange gevangenisstraf. Daar komt nu de voorraad in de auto bij.

De politie doorzocht de auto en zette een video daarvan op YouTube. Daarin zijn grote sporttassen te zien die tot de rand zijn gevuld met voorgedraaide joints. Ook komt duidelijk de prijslijst met het telefoonnummer van de dealers in beeld. Het nummer is niet bereikbaar, maar wie het toevoegt in Whatsapp ziet dat bij de status Your best and most reliable supplier (je beste en betrouwbaarste leverancier, red.) is ingevuld.

Ook komen rugzakken met pillen in beeld. Alles is zorgvuldig voorverpakt.

Artikel gaat verder onder de video: 

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

De mannen waren van plan de drugs voor flink meer te verkopen dan in Nederland. Een pil was 15 euro per stuk, een gram wiet 25 euro. In Nederland kosten die respectievelijk 5 en 10 euro.

Langzaam maar zeker ontstaat het beeld van twee dealers die hun acties tot in detail hebben voorbereid. Ze vervoerden de drugs ook niet in hun auto door Europa, maar hadden deze al weken tevoren verscheept naar Hongarije, meldt De Telegraaf dinsdag. Hoe dat precies in zijn werk ging, is niet bekend.

‘Hij hing weleens sterke verhalen op’

Een vrouwelijke kennis zegt in de krant dat B. weleens ‘sterke verhalen’ ophing over wat hij allemaal deed. Maar dat viel voor haar in de categorie ‘kattekwaad’. ‘Ik weet wel dat het al een tijdje niet goed ging met atletiek en dat hij toen gestopt is bij de vereniging en voor zichzelf is gaan trainen. Toen ging het weer beter, zei hij.’

Elsevier Weekblad maakte eerder een reconstructie van 40 jaar gedoogbeleid

Nederland drugsland: Hoe het gedoogbeleid ontspoorde

Bij de atletiekvereniging van B., Athlos in Harderwijk, zijn de reacties terughoudend. Voorzitter Fred Moll van Athlos heeft in een verklaring leden en ouders  opgeroepen ‘niet meteen te oordelen of veroordelen’. Hij hoopt dat het voorval aanleiding geeft tot een discussie. ‘Met name omdat een aantal zaken binnen onze maatschappij geaccepteerd lijken, maar sport en drugsgebruik nu eenmaal niet samengaan.’ Moll vreest voor de carrière van B.

Vrienden gingen vaker samen met vakantie

Inmiddels is ook meer duidelijk over Gert-Jan N. (22), met wie B. naar Hongarije reisde. De twee kenden elkaar van school; ze gingen beide naar het Ubbo Emmius in Stadskanaal. Dat ze samen met vakantie gingen, was ook niet vreemd. Dat deden ze wel vaker.

De zaak is bekend bij het ministerie van Buitenlandse Zaken, die geen uitspraken doet over de identiteit van de mannen. ‘Ze krijgen consulaire bijstand,’ zegt een woordvoerder in de Volkskrant.

De hulppost van EU-landen E4U – waaronder Nederland – die consulaire bijstand biedt op Sziget, roept festivalgangers elk jaar weer op geen drugs mee te nemen naar het festival. Het loket verleent ook geen hulp bij drugsdelicten, alleen bij verloren reisdocumenten of een gestolen portemonnee.

Be Aware!!! Hungary is a zero tolerance country when it comes to (soft)drugs. Possession of one joint at Sziget can get you already arrested!!!!

Posted by E4U Consular Assistance Sziget on Thursday, August 8, 2019

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

De controle op het festivalterrein is streng: er lopen agenten en veel beveiligers rond. Ook worden agenten in burger ingezet. Op weg naar het festival is veel controle: op het perron en in de trein wordt preventief gefouilleerd. ‘We laten festivalgangers voor vertrek weten dat de mogelijkheid bestaat dat de trein bij de Hongaars-Oostenrijkse grens wordt stilgezet voor een drugscontrole,’ zegt Tomas Loeffen van Ostfest, de Nederlandse promotor van het festival in de Volkskrant.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.