Genderbalans

Zoektocht naar EU-vrouwen: wie maakt kans?

25 juli 2019Leestijd: 4 minuten

Het was een van de opvallendste beloften van Ursula von der Leyen. De nieuwe voorzitter van de Europese Commissie wilde een gelijke verdeling van mannen en vrouwen in haar team. Dat lijkt een onmogelijke opgave. Europese landen dragen te weinig topvrouwen voor.

De uitvoering van de wens van Von der Leyen is namelijk in handen van de lidstaten van de Europese Unie. Zij dragen elk maximaal twee kandidaten voor, waarna een uiteindelijke selectie wordt gemaakt. Als lidstaten geen vrouwen nomineren voor de Europese Commissie, het dagelijks bestuur van de Europese Unie, kan Von der Leyen haar doel niet bereiken. Elsevier Weekblad licht drie vrouwelijke kanshebbers uit en draagt een Nederlandse vrouw voor als alternatief voor Frans Timmermans (PvdA), die op dit moment de Nederlandse voordracht lijkt te worden.

Mariya Gabriel

Twee jaar is Mariya Gabriel (40) nu Eurocommissaris en de kans dat ze kan aanblijven, is groot. De Bulgaarse is momenteel Europees Commissaris voor Digitale Economie en Maatschappij. Gabriel is geen onbekende in Brussel. Voordat ze in 2017 begon als Europees Commissaris was ze acht jaar lid van het Europees Parlement namens de conservatieve partij GERB, die samen met onder meer het CDA in de christen-democratische fractie zit.

Tijdens de Europese verkiezingen in mei dit jaar was Gabriel lijsttrekker namens de GERB. Maar een zetel in het Europees Parlement nam zij niet in. Ze blijft liever Europees Commissaris in de hoop haar kansen te vergroten voor een nieuwe functie in de Commissie onder leiding van Von der Leyen. Woensdag werd bekend dat Gabriel namens Bulgarije is voorgedragen als Eurocommissaris.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Helena Dalli

Von der Leyen heeft in elk geval één land overtuigd om een vrouw te nomineren voor de Europese Commissie. Op Twitter maakte de Maltese premier Joseph Muscat bekend Helena Dalli (56) als Eurocommissaris voor te dragen. De premier deed dit na overleg met Von der Leyen over de ‘context van competentie en genderbalans’.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Dalli is een partijgenoot van de sociaal-democraat Muscat. Ze werd in 1996 voor het eerst gekozen in het parlement van Malta. In 2017 werd na een voorstel van Dalli het homohuwelijk gelegaliseerd op het overwegend katholieke eiland.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Dalli was de afgelopen twee jaar minister van Europese Zaken. Ze zou de eerste vrouwelijke Europees Commissaris worden namens Malta.

Jutta Urpilainen

Al op 4 juni maakte Finland zijn nominatie voor een Eurocommissaris bekend. De 43-jarige Jutta Urpilainen is een bekende politica in Finland. Ze was de eerste vrouwelijke voorzitter van de Sociaaldemocratische Partij en van 2011 tot 2014 minister van Financiën toen het land een economische crisis doormaakte.

Ze verwierf als minister faam door haar stugge houding tijdens onderhandelingen over financiële steun aan zuidelijke Europese landen. Ze zei onder meer dat Finland geen ‘gezamenlijke verantwoordelijkheid wil dragen voor de schuld, economie en risico’s van andere Europese landen’. Dat werd opgevat als een dreigement voor een Fins vertrek uit de Eurozone. Dat werd later ontkend.

Finland hoopt met de nominatie van een bekende politica een belangrijke functie in de wacht te slepen.

Nederland zou kunnen voordragen: Edith Schippers

Nederland lijkt een van de landen te zijn die Von der Leyen geen hulp aanbieden in haar zoektocht naar een gelijke verdeling. PvdA’er Frans Timmermans moet bij voorkeur een van de vicevoorzitters van de Europese Commissie worden, net als hij de afgelopen vijf jaar was.

Nederland heeft genoeg vrouwelijke politici met bestuurservaring die het zou kunnen voordragen. Een goed voorbeeld is Edith Schippers. Zij was VVD-minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport in de kabinetten-Rutte I en II.

Die rol vervulde ze goed. Haar naam is de afgelopen tijd geregeld genoemd als potentiële opvolger van premier Mark Rutte (VVD), als die naar Europa zou vertrekken.

Voorafgaand aan haar ministerschap zat Schippers zeven jaar in de Tweede Kamer namens de VVD, waar ze zich eveneens met gezondheidszorg bezighield.

Schippers is nu directeur bij chemiebedrijf DSM Nederland. Ze volgde in februari Atzo Nicolaï op.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.