Stelling van de dag

‘Nederland moet militairen sturen naar Iran’

22 juli 2019

Het Iraanse regime is trots op het kapen van een Britse olietanker vrijdag in de Perzische Golf. De Britse regering is woest.

‘Een tanker voor een tanker,’ kopte een Iraanse krant dit weekeinde.

Het gaat om de Stena Impero die onder de Britse vlag vaart. Het schip zou zich volgens de Iraanse Revolutionaire Garde niet aan internationale afspraken hebben gehouden. Het schip is afgevoerd naar de haven van Bandar Abbas.

Het regime plaatste provocerend beelden van de inbeslagname online.

De Mesdar, die onder de Liberiaanse vlag vaart, maar eigendom is van een Britse rederij is vermoedelijk ook in beslag genomen, maar Iran heeft dit nog niet bevestigd. Het is niet duidelijk waar het schip zich nu bevindt. Het schip heeft geen Britse bemanningsleden.

De Britse kandidaat voor het premierschap en minister van Buitenlandse Zaken Jeremy Hunt haalde zaterdag hard uit naar Iran. Dat heeft volgens hem ‘een gevaarlijk pad’ gekozen. De Britse regering heeft de inbeslagname een ‘vijandige daad’ genoemd en overweegt sancties.

Spanningen lopen steeds verder op

De spanningen in de Golfregio zijn de laatste weken flink opgelopen. De inbeslagname van de Stena Impero is een vergeldingsactie voor de Iraanse olietanker die begin deze maand door de Britse marine aan de ketting werd gelegd voor de kust van Gibraltar.

Lees meer over dit onderwerp: Niet Amerika, maar Iran speelt met vuur

Het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken verklaarde ‘ernstig bezorgd’ te zijn over de inbeslagname van de Stena Impero en zegt dat het zaak is dat Iran de bemanning en het schip snel vrijlaat. ‘Nederland is solidair met de Britten.’

Donderdag was premier Mark Rutte op bezoek bij de Amerikaanse president Donald Trump. Trump vroeg Rutte daarbij opnieuw om inzet van Nederlandse militairen. In Syrië, maar ook bij het conflict in de Straat van Hormuz. Volgens Rutte heeft Nederland geen toezeggingen gedaan. ‘Ik heb gezegd dat we die verzoeken serieus bekijken.’

Wat vindt u? Boter bij de vis – Nederland moet militairen sturen. Of moeten we ons niet storten in een militair conflict? Praat mee! De Stelling van de dag luidt:

Geef uw mening onder dit artikel. U kunt alleen reageren als u abonnee bent.

Let op: door uw mening te geven, gaat u ermee akkoord dat de redactie van Elsevier Weekblad uw reactie kan uitlichten in de digitale rubriek Reacties op de stelling.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.