Brexit

‘Macron wil niet instemmen met verzoek om uitstel May’

20 maart 2019

De Britse premier Theresa May heeft de Europese Unie (EU) gevraagd om uitstel van de Brexit. Maar of de EU daar ook mee instemt, is nog maar zeer de vraag. De Franse president Emmanuel Macron lijkt dwars te gaan liggen. Op verzoek van oppositiepartij Labour komt er woensdag een spoeddebat in het Lagerhuis. Vier vragen en antwoorden.

Wat wil May precies?

De Britse premier wil graag uitstel van uittreding tot 30 juni. Ze deed dat verzoek in een brief aan EU-president Donald Tusk. De tijd dringt voor May, want haar land moet over 9 dagen de EU verlaten.

Maandag kreeg May nog een zware nederlaag voor haar kiezen. De voorzitter van het Britse Lagerhuis John Bercow besloot toen dat het terugtredingsakkoord dat vorige week werd afgewezen niet opnieuw in stemming mag worden gebracht. Een flinke tegenvaller voor May, die aanstuurde op een derde stemming over haar deal.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Parlementariërs zitten dus niet te wachten op May’s deal, maar willen ook geen Brexit zonder akkoord over de scheidingsvoorwaarden en dus heeft May een mandaat gekregen om de EU om uitstel te vragen.

In haar brief aan Tusk schrijft May dat ze haar akkoord toch nog een derde keer wil voorleggen aan het Lagerhuis. Daardoor is het volgens de Britse premier niet mogelijk een derde stemming te houden voordat de Europese leiders deze week bijeen komen.

De premier maakte ook duidelijk dat ze niet wil dat haar land weer meedoet aan de Europese verkiezingen. Dat is volgens haar niet in het belang van het Verenigd Koninkrijk of de Europese Unie. De verkiezingen voor het Europees Parlement zijn in mei.

Bekijk hier de volledige brief:

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Hoe reageert Brussel?

Lees ook de column van Bram Boxhoorn over Brexit: Wat zou Margaret Thatcher hebben gedaan?

Europees Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker staat volgens zijn woordvoerder telefonisch in contact met May over ‘de beste manier’ om toestemming te krijgen.

Een heikel punt bij uitstel zijn de verkiezingen voor het Europees Parlement. Die worden van 23 tot 26 mei gehouden en elk EU-land is verplicht die te organiseren. Volgens een woordvoerder van de Europese Commissie kan een kort uitstel daarom niet langer dan tot 23 mei duren. May zou hiervan op de hoogte zijn gesteld.

May wil overigens helemaal niet dat haar land weer meedoet aan de Europese verkiezingen. Meedoen is volgens haar niet in het belang van het Verenigd Koninkrijk of de Europese Unie.

Hoe nu verder?

May wil haar Brexit-deal, die al twee keer werd weggestemd, vóór 30 juni nogmaals voorleggen aan het Lagerhuis in een poging om bij de derde keer wel een meerderheid achter zich te krijgen. Maar voor het zover is, volgt morgen (donderdag) en vrijdag een top van de Europese Raad in Brussel, waar alle 28 regeringsleiders van de lidstaten van de Europese Unie (EU) bijeenkomen. Ook onder anderen hoofdonderhandelaar Michel Barnier en Juncker zullen aanwezig zijn. Bij de top moet May al haar collega’s ervan overtuigen hun goedkeuring te geven aan de verlenging van de uittredingstermijn in artikel 50, waarin het Britse vertrek uit de EU wordt geregeld.

Alles over het vertrek van de Britten uit de EU in ons Brexit-dossier

Volgens de EU moeten er zinvolle argumenten zijn om de Brexit uit te stellen. Een woordvoerder van de Franse president Emmanuel Macron zei woensdag dat uitstel ‘niet automatisch is gegarandeerd’. Het Franse tijdschrift Le Point meldt dat Macron zich zal verzetten tegen een verlenging, waardoor er geen sprake is van unanimiteit en het Verenigd Koninkrijk dus afkoerst op een harde Brexit. Het gerucht ging ook dat Italië mogelijk dwars zou gaan liggen, maar premier Giuseppe Conte heeft dinsdag gezegd dat hij toch voorstander is van een kort uitstel.

Na de top heeft May nog precies een week tot uittredingsdatum van vrijdag 29 maart. Mocht de EU haar de kans op uitstel niet geven, werkt de Britse premier waarschijnlijk komend weekend (23 en 24 maart) door aan een aangepaste deal, waarover het Lagerhuis dan in de week van 25 tot 29 maart moet stemmen. Als er dan nog steeds geen meerderheid is voor May’s deal, noch voor een tweede referendum of afstel (wat beide zeer onwaarschijnlijk lijkt), is de no deal op vrijdag 29 maart om 23.00 uur een feit.

Hoe reageert het Britse pond?

Het uitstellen van de Brexit tot zeker 30 juni doet het pond geen goed. De Britse munt is in korte tijd 0,9 procent minder waard geworden ten opzichte van de euro. Het pond ging woensdag rond 14.00 uur naar €1,1589. Ook de koers van het pond ten opzichte van de dollar is gedaald: 1 pond is nu ongeveer 1,31 dollar waard.

 

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.