Verhaal van de dag

Britten denderen af op no-deal. Of komt er toch uitstel?

13 maart 2019

Britse parlementsleden komen woensdag in het Lagerhuis bijeen om te stemmen over een vertrek uit de Europese Unie zonder deal. Het akkoord dat May met de Europese Unie had gesloten, werd dinsdagavond met overweldigende meerderheid weggestemd.

Met nog zestien dagen voor de vertrekdatum van 29 maart is de politieke chaos groter dan ooit. Alles lijkt mogelijk: weg uit de EU zonder enige afspraken, uitstel van de vertrekdatum, vervroegde verkiezingen of zelfs een nieuw referendum met als resultaat alsnog blijven in de EU.

Lees ook het commentaar van Jelte Wiersma terug
In een echte democratie is het altijd chaos

Britse parlementariërs zullen woensdagmiddag debatteren over de optie van een harde Brexit. Die optie zal om 20.00 uur Nederlandse tijd in stemming worden gebracht. Verwerpen de parlementsleden een harde Brexit, dan wordt donderdag gestemd over uitstel.

Brits bedrijfsleven vreest harde Brexit

Vooral het Britse bedrijfsleven vreest de gevolgen van een harde Brexit. Ondernemers waarschuwen voor chaos op de markt en enorme wachtrijen bij douaneposten aan de grens. Anderen verwachten tekorten aan voedsel en medicijnen. Volgens voorstanders van een harde Brexit zal het allemaal wel meevallen.

De regering kondigde woensdag aan om importtarieven op een groot aantal producten tijdelijk weg te nemen in het geval van een harde Brexit. De tarieven op 87 procent van alle importproducten zouden dan tijdelijk niet worden gevoerd. Op de Ierse grens worden geen nieuwe controleposten ingericht. Goederen die van de Ierse republiek naar Noord-Ierland gaan, zouden daarmee dus niet extra worden gecontroleerd. ‘Een sloophamer voor onze economie,’ noemt de directeur van de Confederatie van de Britse industrie Carolyn Fairbairn de maatregel. ‘Dit is geen manier om een land te besturen.’

Rutte teleurgesteld

Premier Mark Rutte reageerde dinsdagavond teleurgesteld op het besluit van de Britten. Hij betreurt dat de regering het parlement niet heeft kunnen overtuigen ‘zelfs na meerdere aanvullende verzekeringen van de EU’. De bal ligt volgens Rutte nu bij de Britten. ‘Doet het Verenigd Koninkrijk een doordachte aanvraag voor verlenging, dan verwacht ik een een geloofwaardige en overtuigende rechtvaardiging daarvoor.’

Alles over het vertrek van de Britten uit de EU in ons Brexit-dossier

EU-onderhandelaar Michel Barnier noemde het risico van een harde Brexit woensdag ‘groter dan ooit’. ‘We kunnen niet meer geven. Als het Verenigd Koninkrijk nog steeds op een ordelijke wijze de EU wil verlaten, dan is en blijft dit akkoord het enige beschikbare.’

Britten verdeeld over oplossing

Volgens de Noord-Ierse unionisten (DUP) moet het Verenigde Koninkrijk bereidheid blijven tonen de EU zonder afspraken te verlaten. ‘Om een goede deal te krijgen of een deal waarmee je eigenlijk wel kunt instemmen, moet de dreiging van een no-deal op tafel blijven,’ zei plaatsvervangend leider van DUP Nigel Dodds, die denkt dat er op die manier in Brussel misschien nog iets te halen valt. ‘Op het moment dat de dreiging weg is, zit je vast aan minder gunstige voorwaarden omdat de andere partij weet dat je toch niet wegloopt.’

De Schotse Nationale Partij (SNP) wil dat er een tweede referendum komt over uittreding uit de EU. Dat heeft fractievoorzitter Ian Blackford gezegd.

Farage wil niet langer onderhandelen

Oppositieleider Jeremy Corbyn zei dat er geen sprake van kan zijn dat het Verenigd Koninkrijk de EU verlaat zonder afspraken. ‘Een no-deal moet van tafel’. Corbyn heeft al eens een eigen Brexit-voorstel gepresenteerd, dat zal hij opnieuw doen. Het liefst heeft Labour dat er nieuwe verkiezingen komen. ‘Misschien is het daar tijd voor’.

Nigel Farage, voorzitter van de van de eurosceptische fractie Europa van Vrijheid en Democratie en voormalig UKIP-leider vroeg de EU verlenging van de uittreding – het zogenoemde Artikel 50 – uit te sluiten. Volgens hem is de opinie in het Verenigd Koninkrijk tegen de Europese Unie verhard en zit niemand te wachten op nog vier jaar van onderhandelingen.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.