Verhaal van de dag

Onrust Pakistan en India: wat is er aan de hand?

27 februari 2019Leestijd: 2 minuten

Pakistan claimt twee Indiase gevechtsvliegtuigen in zijn eigen luchtruim te hebben neergeschoten. Escalatie in de explosieve Kasjmir-regio dreigt. Wat is er aan de hand?

De acties van Pakistan woensdag zijn een reactie op de aanval van Indiase gevechtsvliegtuigen afgelopen dinsdag. Die was gericht tegen extremisten van Jaish-e-Mohammed die zich ophouden in het Pakistaanse deel van de Kasjmir-regio. Jaish-e-Mohammed pleegde op 14 februari een zelfmoordaanslag in Kasjmir. Hierbij kwamen zeker veertig Indiase paramilitairen om. De spanning tussen India en Pakistan is sinds het voorval flink opgelopen, beide landen riepen hun ambassadeurs terug.

Volgens India bereidt Jaish-e-Mohammed nieuwe aanslagen voor op Indiaas grondgebied.

Lees ook deze column van Jelte Wiersma over India: Isoleer China, omarm India

Bij de aanval van Pakistan woensdag zou een van de neergeschoten vliegtuigen zijn neergekomen in het Indiase deel van Kasjmir. De tweede stortte neer op Pakistaans grondgebied. Eén piloot is gevangengenomen, meldt het Pakistaanse ministerie van Buitenlandse Zaken in een verklaring.

India erkent: vliegtuig neergeschoten

India heeft erkend dat er een MiG-straaljager tijdens een actie tegen de Pakistaanse luchtmacht onder vuur is genomen en verdwenen. Volgens India zou ook een Pakistaanse straaljager zijn neergeschoten, maar de Pakistanen ontkennen dit.

Ook bestaat er onduidelijkheid over luchtaanvallen die Pakistan woensdag zou hebben uitgevoerd op het door India bestuurde deel van Kasjmir. Volgens New Delhi zijn die mislukt. Pakistan ontkent dat ze hebben plaatsgehad.

India heeft na de gebeurtenissen zes vliegvelden in het noorden van het land gesloten. Pakistan heeft zijn luchtruim tot nader order gesloten. Eerder was al sprake van de sluiting van een aantal Pakistaanse vliegvelden.

Wens was een autonome regio

India en Pakistan werden in augustus 1947 op chaotische wijze onafhankelijk van het Britse Rijk. De toenmalige vorst van Kasjmir wilde als autonome regio verder, zeer tegen de zin van zowel India als Pakistan. Kasjmir werd uiteindelijk door de Verenigde Naties opgedeeld in een Pakistaans en Indiaas deel, maar bleef uiterst omstreden, met nieuwe oorlogshandelingen tussen beide landen als gevolg. De situatie blijft gevoelig, ook omdat beide landen over kernwapens beschikken.

De Pakistaanse premier Imran Khan wil snel met India praten over de opgelaaide spanningen. Hij hoopt naar eigen zeggen dat het gezond verstand zal overwinnen en dat misrekeningen worden voorkomen. ‘De geschiedenis leert ons dat oorlogen vol zitten met misrekeningen.’

De Indiase minister-president Narenda Modi heeft zich nog niet publiekelijk over de situatie uitgelaten. Hij vergaderde woensdagmiddag met zijn veiligheidsadviseurs over de kwestie. Het land heeft de veilige terugkeer van de piloot geëist.

Met de hashtag #SayNoToWar proberen inwoners van beide landen hun regeringen te manen om tot een vreedzame oplossing te komen. De hashtag was woensdag wereldwijd trending.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.