4 vragen Premium Corner

Backstop: grootste drempel in de Brexit-onderhandelingen

12 februari 2019

1. Wat is die backstop precies?

Volgens de deal die de Britse premier Theresa May met de Europese Unie (EU) heeft gesloten, verlaat het Verenigd Koninkrijk weliswaar de Unie op 29 maart, maar blijven de Britten onderdeel van de douane-unie tot een nieuw handelsakkoord is bereikt. Lukt dat niet, dan komt er een douane-grens tussen de EU en het Verenigd Koninkrijk, en daarmee ook tussen Ierland en Noord-Ierland. Onder druk van Ierland heeft May ingestemd met de zogeheten backstop: als er geen handels­akkoord is vóór 2022, treedt een ‘achtervangregeling’ in werking. Die bepaalt dat de grens tussen Ierland en Noord-Ierland onder alle omstandigheden open blijft, totdat er wél een handelsakkoord met het Verenigd Koninkrijk is. Er is geen tijds­limiet vastgelegd voor de backstop.

Laden…

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf 8 euro per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Bekijk abonnementen

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.