Verenigde Staten

Doet dit Trump das om in Rusland-onderzoek?

18 januari 2019Leestijd: 5 minuten

 

Een dag na de berichtgeving van Buzzfeed gaf een woordvoerder van speciaal aanklager Robert Mueller in een verklaring aan dat de inhoud van het artikel niet klopt. ‘De beschrijving van BuzzFeed, van bepaalde verklaringen die zijn gedaan bij het bureau van de speciaal aanklager, en de omschrijving van documenten en getuigenissen die dit bureau heeft verkregen inzake Michael Cohens getuigenis voor het parlement, zijn niet accuraat,’ zei Peter Carr.

 

De politieke crises lijken zich voor de Amerikaanse president Donald Trump in rap tempo op te stapelen. Nieuwssite BuzzFeed  bracht donderdag naar buiten dat de president zijn advocaat Michael Cohen opdracht zou hebben gegeven om te liegen tegen het Congres over een vastgoedproject in Moskou. Vier vragen én antwoorden over deze kwestie.

De zaak Cohen, hoe zat het ook alweer?

De voormalige advocaat van de president gaf in november toe dat hij onder ede had gelogen tegen het Amerikaanse Congres over plannen voor de bouw van een Trump Tower in Moskou. Het project bood ook plaats voor een penthouse voor de Russische president Vladimir Poetin. Het zou de prijzen flink opstuwen.

Cohen verklaarde aanvankelijk dat de plannen voor een Trump Tower in de Russische hoofdstad waren stopgezet in januari 2016. Dit bleek niet waar. Cohen gaf later toe dat de besprekingen voor het project tot juni 2016 doorgingen. Op dat moment was Trump al naar voren geschoven als de presidentskandidaat voor de Republikeinse Partij.

Cohen bevestigde ook dat de familie Trump veel dichter op het vuur zat dan aanvankelijk werd gesteld. Hij lichtte de familie Trump op meerdere gelegenheden in over de voortgang van de plannen. In een reactie deed de president deze uitspraken destijds af als leugens van een ‘zwakkeling’ die er alles aan deed om in aanmerking te komen voor strafvermindering.

Wat beweert Buzzfeed?

Volgens Buzzfeed zou Trump Cohen actief opdracht hebben gegeven om in het Congres te liegen over de onderhandelingen. De site baseert dat op verslagen van twee rechercheurs die nauw betrokken bij de zaak zouden zijn.

Trump zou Cohen ook akkoord hebben gegeven voor een persoonlijke ontmoeting met president Poetin in juli 2016 om te onderhandelen over de toren. ‘Ga het maar regelen,’ zou Trump tegen zijn advocaat hebben gezegd. De ontmoeting met Poetin had uiteindelijk nooit plaats.

Al hield Trump de buitenwereld voortdurend voor dat hij geen lopende zakendeals had met Rusland; volgens de rechercheurs zouden Trump en zijn kinderen Ivanka Trump en Donald Trump Jr. regelmatig via Cohen updates hebben ontvangen over de voortgang van de onderhandelingen. Volgens de rechercheurs had Cohen zeker tien face-to-face-ontmoetingen met Cohen over de deal tijdens de campagne.

Een team van advocaten zou Cohen hebben geholpen met de voorbereiding voor zijn verhoor bij het Congres, maar of daar Witte Huis-medewerkers bij zaten en of zij ervan op de hoogte waren dat de verklaringen die Cohen af zou gaan leggen vals waren, is niet bekend.

Hoe reageren Amerikaanse politici? 

Het kamp van de president heeft zich bij monde van Trumps juridische adviseur Rudy Giuliani uitgesproken over de kwestie. Hij stak de draak met de aantijgingen: ‘If you believe Cohen I can get you a great deal on the Brooklyn Bridge’. De president voegde daar op Twitter aan toe dat Cohen een lange geschiedenis heeft met het verspreiden van leugens.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Vanuit de conservatieve hoek sprong vooral het bericht van politiek commentator Ben Shapiro in het oog. ‘Als dit verhaal klopt, is dat niet alleen onvergeeflijk, maar heeft de president ook een bijzonder groot probleem.’ Tegelijk stelt Shapiro dat het verhaal nog veel zaken onbeantwoord laat.

Twee Democratische leden van het Congres hebben op Twitter felle kritiek op het handelen van de president. Het Congreslid Joaquin Castro (Texas) vindt dat de president op dient te stappen als blijkt dat de inhoud van het artikel klopt. Zijn collega Ted Lieu (Californië) spreekt over belemmering van de rechtsgang en concludeert dat een afzetprocedure – impeachment –  in werking dient te worden gesteld. De voorzitter van de Inlichtingencommissie van het Huis van Afgevaardigden, Adam Schiff, sprak zich eveneens op Twitter uit en stelde dat hij de onderste steen boven wil krijgen.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Wat zijn de laatste ontwikkelingen in de shutdown?

In een nieuwe wending in de shutdown heeft Trump wraak genomen op zijn tegenstander in de affaire, de voorzitter van het Huis van Afgevaardigden en Democrate Nancy Pelosi. Die stond op het punt om een officiële reis te maken naar België, Egypte en Afghanistan, maar daar stak de president op het laatste moment een stokje voor. Pelosi moet eerst met geld over de brug komen voor de grensmuur, laat Trump in een brief weten.

‘Door de shutdown spijt het mij u te moeten informeren dat uw trip naar Brussel, Egypte en Afghanistan is uitgesteld. We zullen de zevendaagse excursie opnieuw plannen zodra de shutdown voorbij is,’ schrijft Trump in de brief, die openbaar gemaakt werd door zijn woordvoerster Sarah Sanders. ‘In het licht van de 800.000 geweldige Amerikaanse ambtenaren die geen loon krijgen, ben ik er zeker van dat u het met mij eens bent dat deze pr-gebeurtenis uitstellen gepast is.’

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

De president roept Pelosi op om om de tafel te gaan. ‘Ik denk dat het beter is dat u in Washington blijft om met mij te onderhandelen en u aan te sluiten bij de beweging rond Sterke Grensveiligheid om de shutdown te laten stoppen.’

Normaliter zou Pelosi een militair vliegtuig ter beschikking krijgen, al staat het haar volgens de president natuurlijk geheel vrij een commercieel lijnvliegtuig te nemen. Hij sluit af in de hoop haar ‘snel te zien’ en hoopt nog meer dat ‘onze open en gevaarlijke grens in het zuiden eindelijk de aandacht, het geld en de veiligheid krijgt die het zo wanhopig nodig heeft’.

De Amerikaanse shutdown duurt nu al bijna een maand, een einde is nog altijd niet in zicht. De president blijft bij zijn eis voor 5,7 miljard dollar voor de grensmuur met Mexico, de Democraten weigeren met dat geld over de brug te komen.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.