Premium Lock Het kiertje voor immigranten wordt snel weer afgesloten

13 december 2018Leestijd: 2 minuten
Geen warm welkom voor de Jemenieten van deze inwoners van Seoul

De meeste Zuid-Koreanen lopen niet bepaald warm om vluchtelingen op te nemen. Het land kent dan ook een van de strengste immigratiesystemen ter wereld. Groot was dan ook de schrik toen dit voorjaar zo’n vijfhonderd Jemenieten aan de deur klopten om asiel aan te vragen.

Dat gebeurde op Jeju, een eiland zo’n 200 kilometer ten zuiden van het vasteland. Om meer buitenlandse toeristen te trekken, hadden de autoriteiten voor Jeju de visumplicht voor bezoekers uit veel Azia­tische landen afgeschaft.

Lees ook deze blog van Robbert de Witt:

Immigranten? Welvarend Azië ziet ze liever niet komen

Zuid-Koreanen verzetten zich in Seoul tegen komst Jemenieten

En doordat voor een van die landen, Maleisië, geen visumplicht geldt voor Jemenieten, lag de weg open voor vluchtelingen uit het door een burgeroorlog geteisterde land om zich in Zuid-Korea te melden. ‘In Jemen is geen water, geen werk, geen school – er is niets. Hoe kan ik mijn zoon een goed bestaan bieden? We hoorden dat je in Jeju asiel kon krijgen en ik besloot het erop te wagen,’ vertelde een asielzoeker.

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf € 9,40 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Premium Lock

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.