Chinezen willen Gouden Visum voor het balkon van Europa

16 november 2018Leestijd: 4 minuten
Chinese toeristen landen in Athene. Foto: EPA.

China rammelt aan de poorten van Europa. Het wil het machtigste land van de wereld worden. Correspondent Hans Moleman schrijft dit najaar voor Elsevier Weekblad over de Chinese impact op de Grieken. ‘Wij zorgen ervoor dat Griekenland uw tweede thuishaven wordt.’

Aan de Ermou, zeg maar de Kalverstraat van Athene, schuin tegenover Zara en H&M, zit een bijzondere zaak. Je ziet ‘m niet direct – de firma zit op de achtste verdieping – maar ze hebben een unieke aanbieding: het Gouden Visum.

De Jinlian Hellas Golden Alliance International Investment Group verkoopt immigratie naar het mooiste, het gezondste, het smakelijkste land ter wereld, meldt de firma. Haar advertenties zijn in het Chinees, want dat is de doelgroep: Jinlian adviseert en begeleidt Chinese staatsburgers die zich in Griekenland willen vestigen.

China maakt er geen geheim van: het wil het machtigste land van de wereld worden. Dat het veel strategische invloed verwerft in Afrika is bekend. Maar Peking rammelt ook aan de poorten van Europa. Piraeus, de haven van Athene, is een Chinese haven geworden. Correspondent Hans Moleman schrijft dit najaar voor Elsevier Weekblad over de Chinese impact op de Grieken. De verhalen kwamen tot stand met steun van het Nederlands Instituut Athene en een bijdrage uit de Regeling Onderzoeks-journalistiek van het Fonds Bijzondere Journalistieke Projecten.

Dat kan eenvoudig, sinds 2013. Toen besloot de Griekse regering het Gouden Visum in het leven te roepen. Het was hartje crisis, de tijd was rijp voor desperate maatregelen. De Griekse grenzen zijn sindsdien open voor iedere niet-EU-burger die 250.000 euro meebrengt. Het geld mag worden geïnvesteerd in een bedrijf of een huis – het maakt niet uit, als er maar harde valuta’s het land binnenkomen.

Grijp die buitenkans, roept de Chinese immigratiewinkel. ‘Griekenland is de wieg van de Europese beschaving. Het heeft  prachtige natuur, een aangenaam klimaat, politieke democratie en een indrukwekkend historisch en cultureel erfgoed. Het staat bekend als het Balkon van Europa – een vreedzaam land, geliefd bij mensen uit de hele wereld!’

Griekse verblijfsvergunning geeft toegang tot Schengen

‘Wij zorgen ervoor dat Griekenland uw tweede thuishaven wordt. Word eigenaar van een appartement, een villa, een hotel of een heel eiland! In Portugal en Spanje kost een dergelijk visum twee keer zoveel. En met je permanente Griekse verblijfsvergunning heb je automatisch toegang tot alle 26 Schengenlanden; dat is bijna heel Europa.’

De Griekse staat maakt het je makkelijk, somt Jinlian op: snelle afhandeling van de aanvraag, er wordt niet gekeken waar je geld vandaan komt, welke opleiding je hebt en of je andere talen spreekt. Je hoeft ook niet het hele jaar in Griekenland te gaan wonen. En je mag niet alleen je vrouw en kind meenemen, maar ook je vader of moeder.

Chinezen kennen Griekenland als paradijs voor vakanties en bruiloften

Griekenland staat in China al bekend als een land voor droomvakanties en romantische bruiloften op paradijselijke eilanden, meldt Jinlin. ‘Meer dan 25 miljoen mensen gaan hier elk jaar met vakantie. Maar voor 2 miljoen renminbi woon je er opeens zelf, in het mooiste land ter wereld – elke dag vakantie!’

Kijk eens naar het spotgoedkope onroerend goed: ‘Door de Griekse crisis is de prijs van veel huizen sinds 2009 gehalveerd. Maar de prijzen van de betere woningen trekken sinds vorig jaar weer aan. Zeker in aantrekkelijke buitenwijken bij de zee, waar je ook makkelijk kunt verhuren aan een van de miljoenen vakantiegangers.’

En dan het klimaat: ‘Mediterraan, meer dan 300 dagen per jaar heldere luchten, geen vervuilende industrie. Er zijn goede privéziekenhuizen, en scholen die toegang bieden tot de beste Europese en Amerikaanse universiteiten.’

En het eten! ‘De Grieken houden van goed tafelen. Olijfolie, moussaka, feta, verse vruchten, knapperige groente: het mediterrane dieet staat garant voor gezonde voeding en een goede gezondheid. En het is allemaal niet duur.’

Openbare scholen zijn in Griekenland ‘erg relaxed’: halve dagen les

Voor de schoolkeuze heeft de immigratieshop nog een speciaal advies: je kunt je kind maar beter niet naar een Griekse openbare school sturen. ‘Die zijn weliswaar gratis, maar wel erg relaxed: halve dagen les, heel veel speeltijd.’

Dat is niet wat Chinese ouders willen, weten ze bij Jinlian: de meeste Chinezen die naar Griekenland trekken, kiezen voor een op Britse leest geschoeide privéschool, zoals St. Lawrence of Athens College.

‘De 20.000 euro die je dan per jaar in Athene kwijt bent, is een stuk minder dan wat een internationale school kost in Peking en Sjanghai. Die scholen liggen ook in de betere wijken, waar je het beste in onroerend goed kunt investeren.’

Rechtstreekse vluchten Air China van Peking naar Athene

Samengevat, verhuizen naar Griekenland is de kortste weg naar Europa, aldus de Jinlian Hellas Golden Alliance International Investment Group. En met de nieuwe wekelijkse rechtstreekse vluchten van Air China van Peking naar Athene ben je er zo.

Komen ze?

Reken maar, zeggen ze bij Jinlian. In 2013, toen de speciale visumregeling inging, waren er nog maar 16 gegadigden die een kwart miljoen euro voor het Griekse entreeticket neertelden. Daarna ging het aantal rap omhoog, naar vorig jaar 2.170 Chinese nieuwelingen. Dit jaar worden er weer meer verwacht.

Voor een scherpe prijs in de zon op het balkon van Europa: het leven van een economische migrant kan soms mooi zijn.

Lees ook dit verhaal uit het weekblad: Ex-baas statistisch bureau ultieme Griekse zondebok

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.