Turkije Premium Corner

Mede dankzij Europees klimaatbeleid neemt Turkije de luchtvaart gretig over

27 oktober 2018

De Turkse president Recep Tayyip Erdogan verklaart maandag de nieuwe luchthaven van Istanbul voor geopend. De investering van ruim 10 miljard euro is het grootste prestigeproject van Turkijes sterke man. Het nieuwe vliegveld ontwikkelt zich volgens directeur Kadri Samsunlu in de komende jaren tot het ‘centrum van de mondiale luchtvaart’.

Met een capaciteit van 200 miljoen passagiers per jaar is Istanbul New Airport straks de grootste luchthaven ter wereld. In de afgelopen decennia vervulden West-Europese luchthavens als Schiphol de rol van overstapstation voor het internationale reizigersverkeer. Terwijl de West-Europese overheden het vliegverkeer om milieuredenen willen beteugelen, nemen Qatar, Abu Dhabi en vooral Dubai en Istanbul de wereldwijde ‘hub-functie’ gretig over.

Met volle steun van de overheid

Turkish Airlines groeide de afgelopen jaren snel. Met volledige steun van de overheid, want de nationale luchtvaartmaatschappij was het paradepaardje van Erdogan. Maar de groei van soms wel 10 procent per jaar stuitte op capaciteitsproblemen van Istanbul Atatürk Airport. Het is er zo druk dat er lang niet voldoende gates zijn en veel reizigers in overvolle bussen van vliegtuig naar terminal moeten worden vervoerd. Vervolgens moeten ze vaak staand wachten op hun aansluitende vlucht. Want bij de gate zijn alle stoelen al snel bezet, terwijl het toestel wegens spitsuur niet op tijd kan vertrekken.

Turkse toekomst zit in de lucht

Atatürk Airport is met ruim 60 miljoen passagiers per jaar bijna net zo groot als Schiphol. Maar waar in Nederland op last van de overheid de luchtvaart aan banden wordt gelegd, ziet de Turkse staat het internationale reizigers- en vrachtvervoer juist als een kans. ‘De toekomst zit in de lucht,’ zegt vliegvelddirecteur Kadri Samsunlu.

Laden…

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf 8 euro per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Bekijk abonnementen

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.