Premium Lock Afvallige Sarah Haider: ‘Andere moslims kunnen dit niet doen’

15 oktober 2018Leestijd: 5 minuten
Sarah Haider

De Pakistaans-Amerikaanse Sarah Haider helpt moslims die hun geloof willen verlaten. Zij dacht dat conservatieve moslims haar grootste tegenstanders zouden zijn, maar dat bleken linkse mensen te zijn.

Sarah Haider

De Amerikaanse Sarah Haider kan beter niet zeggen hoe oud ze is. Hoe haar ouders heten. Waar ze woont in Washington, waar ze studeerde. Haider is atheïst en ex-moslima, zoals ze zichzelf omschrijft. Dat betekent dat ze zich zelden veilig voelt en dat ze haar privacy omzichtig moet afschermen. Helemaal omdat ze een stichting oprichtte die in Noord-Amerika uniek is en snel groeit: Ex-Muslims of North America (EXMNA).

EXMNA tracht een veilige haven te zijn voor moslims die hun geloof willen verlaten, of dat al hebben gedaan. De stichting helpt met tijdelijk – en geheim – onderdak, financiële en psychologische steun. Verstoting door familie en vrienden is gebruikelijk, de dreiging van eerwraak is evenmin uitzonderlijk.

Meer over dit onderwerp

Afshin Ellian: Doorbreek het dodelijke zwijgen over bedreigde islamcritici!

Maar het belangrijkste dat EXMNA doet, vertelt Haider, is met achttien afdelingen in heel Noord-Amerika contact tot stand brengen tussen van hun religie vervreemde lotgenoten. Details kan Haider ook hierover niet verschaffen: dat zou levens in gevaar kunnen brengen. Ze wil wel kwijt dat de stichting uitsluitend functioneert op basis van private giften. Overheidssteun wil zij niet aanvaarden, omdat het haar onafhankelijkheid aantast.

Voor Haider is het een roeping, legt ze uit tijdens een ontmoeting in Los Angeles, waar ze op familiebezoek is. ‘Het voelt als een plicht, vooral omdat ik zelf werd opgevoed in een relatief liberaal gezin. Niet progressief naar westerse maatstaven, maar wel binnen de islamistische gemeenschap.’

Haider is eind twintig. Als dochter van Pakistaanse immigranten groeide ze op in de Texaanse stad Houston. Ze klinkt zo Amerikaans als Angelina Jolie. De klein gebouwde Haider komt bescheiden over, met een zachte stem en een nieuwsgierige oogopslag. Het woord ‘moedig’ zou ze zelf niet in de mond nemen. Maar de eindeloze beledigingen en bedreigingen – online en in de echte wereld – aanvaardt ze met een trotse blik, uit plichtsgevoel, net als de kritiek die ze vooral uit progressieve hoek krijgt. Op Twitter (70.000 volgers) is ze bedachtzaam, gevat en zo nodig fel. ‘Veel andere moslims en ex-moslims kunnen dit niet doen. Als je familie en vrienden je niet steunen, is het onmogelijk. Activisme is iets wat ik moet doen, omdat ik bevoorrecht ben.’

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog geen account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock

Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw