Zweedse premier geschokt over autobranden: ‘Hoe kan dit?’

14 augustus 2018Leestijd: 2 minuten
Uitgebrande auto's in de Zweedse stad Gothenburg - Foto: AFP

De Zweedse premier Stefan Löfven is kwaad en verbijsterd over de zeker tachtig auto’s die in de nacht van maandag op dinsdag in brand zijn gestoken in Zweden.

‘Mijn vraag aan deze mensen is: wat zijn jullie in godsnaam aan het doen?’ zegt een boze Löfven dinsdag in een reactie.

Politie vermoedt dat aanval is gecoördineerd via sociale media

In de nacht van maandag op dinsdag werden in verschillende Zweedse steden, waaronder in Gothenburg, Stockholm en Malmö tachtig auto’s in brand gestoken. De politie gaat uit van een gecoördineerde aanval, die waarschijnlijk via sociale media op touw is gezet. De Zweedse krant Aftonbladet publiceerde foto’s van de daders in Gothenburg, gemaskerde jongeren met zwarte capuchons. Ze bekogelden de politie onder meer met stenen.

Tot hen richt Löfven het woord: ‘Jullie verpesten dingen voor jezelf, voor jullie ouders, voor de hele gemeenschap, voor jullie buren. Het grootste deel van de Zweedse maatschappij is hier fel tegen.’

Ook Löfven denkt dat de aanval gecoördineerd is: ‘Het lijkt bijna een militaire operatie. Tachtig auto’s! Hoe kan dat?’ De Zweedse politie krijgt volgens hem extra geld om sneller op dit soort aanvallen te kunnen reageren. De langetermijnoplossing is volgens hem dat er ‘maatregelen komen tegen werkloosheid’ en om het onderwijs te verbeteren.

Auto’s in brand steken voordat school begint

Een woordvoerder van de politie zei eerder op de dag dat het de laatste jaren ‘gewoon’ is geworden om auto’s in brand steken voor het begin van het nieuwe schooljaar. Wel zei de woordvoerder dat het nog nooit op deze schaal is voorgekomen. Dinsdagavond meldt de politie dat er twee verdachten zijn opgepakt: twee jongemannen van 16 en 21 jaar oud. De politie gaat in gesprek met ouders en verwacht nog meer daders op te pakken.

Op 9 september zijn er parlementsverkiezingen in Zweden. Daarbij zijn zowel veiligheid als immigratie belangrijke campagnethema’s. De sociaal-democraten van Löfven zakken in de peilingen, van 32 naar 24 procent, meldt de nieuwssite Politico, terwijl de populistische partij Zweedse Democraten hoog verwacht te scoren. Die partij haalde eerder deze maand nog flink uit naar de regering, die niet genoeg zou doen tegen kindhuwelijken onder immigranten. De partij verklaarde dat ‘we Zweden op 9 september weer veilig gaan maken’, naar aanleiding van de nachtelijke autobranden.

 

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.