Midden-Oosten

Opnieuw raketten Gaza-Israël: wapenstilstand lijkt ver weg

08 augustus 2018Leestijd: 3 minuten

Terwijl eerder op de dag werd gesproken over een wapenstilstand tussen Israël en Hamas in Gaza, lijkt een staakt-het-vuren ver weg. Sinds woensdagmiddag vliegen de raketten en bommen over en weer. Toch beweert de Palestijnse terreurorganisatie dat de onderhandelingen ‘vergevorderd’ zijn.

Het geweld laaide dinsdag op toen Hamas een militaire oefening hield bij het grenshek tussen Gaza en Israël. Soldaten van Hamas schoten daar kogels af, wat Israëlische soldaten aanzagen als pogingen om hen te beschieten. Daarop beschoten tanks van het Israëlische leger IDF de oefeningslocatie, waarbij twee Palestijnse strijders werden gedood.

Tientallen raketten op zuiden van Israël, gewonden in Sderot

Vanaf woensdagmiddag vuurde Hamas vanuit Gaza zo’n zeventig raketten af op het zuiden van Israël. Hoewel de meeste daarvan landden in onbewoond gebied en er elf zijn onderschept door het raketafweersysteem Iron Dome, landden in de dicht bij de grens gelegen stad Sderot diverse raketten in bewoond gebied. Daarbij raakten zeker zes inwoners gewond. In veel andere dorpen zochten burgers op tijd onderdak in bomkelders.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

De Israëlische luchtmacht reageerde woensdagavond door zeker twaalf ‘terreurdoelen’ van Hamas in het noorden van de Gazastrook te bombarderen. Op Twitter melden Palestijnse bronnen woensdagavond dat daarbij vele gewonden zijn gevallen, maar er zijn vooralsnog geen dodelijke slachtoffers bekend. Een kleine maand geleden beantwoordde Israël tientallen raketten vanuit Gaza al met ‘de grootste operatie in jaren’.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Egypte bemiddelt met VN, Qatar en Turkije voor staakt-het-vuren

Eerder op de dag deden geruchten de ronde over een staakt-het-vuren tussen beide partijen. Egypte – dat net als Israël de Gazastrook grotendeels heeft afgesloten – heeft aangeboden te bemiddelen tussen Israël en Hamas. Ook de Verenigde Naties, Qatar en Turkije zouden daar volgens The Times of Israel  bij betrokken zijn. Zo moet eindelijk een eind komen aan het geweld van de afgelopen maanden, waarbij het Israëlische leger meer dan 160 Palestijnen hebben gedood die op gewelddadige wijze het grenshek met Gaza bestormden en wilden doorbreken.

De krant schrijft dat Hamas openstaat voor het voorstel, dat onder meer zou inhouden dat Israël twee gevangengenomen burgers en de lichamen van twee dode soldaten terugkrijgt. In ruil daarvoor wil Hamas tientallen Palestijnen terug die vastzitten in Israëlische gevangenissen. Een andere Israëlische eis is dat Hamas stopt met het versturen van ballonnen en vliegers met explosieven en brandbommen, die in het zuiden van Israël duizenden vierkante meters aan graanvelden en natuurgebieden in vlammen doen opgaan.

Hamas: onderhandelingen wapenstilstand ‘vergevorderd’

Ondanks het geweld van woensdag zijn de onderhandelingen over een staakt-het-vuren volgens een Hamas-official ‘vergevorderd’. Dat schrijft Israëlische nieuwswebsite Ynetnews. Woensdagavond riep premier Benjamin Netanyahu zijn veiligheidsdiensten bijeen voor een spoedvergadering, donderdag gaat de regering in hoofdstad Jeruzalem om de tafel om een eventuele wapenstilstand verder te bespreken.

Drie weken terug wees Hamas een vredesplan van de hand van de Amerikaanse regering nog resoluut af. Dit nadat Jared Kushner, adviseur en schoonzoon van de Amerikaanse president Donald Trump, samen met Midden-Oosten-onderhandelaar Jason Greenblatt en de Amerikaanse ambassadeur in Israël David Friedman een opiniestuk schreef in dagblad The Washington Post. Een maand eerder had de Palestijnse Autoriteit, die de scepter zwaait op de Westelijke Jordaanoever, ook al een vredesvoorstel uit Washington afgeslagen.

Lees ook dit coververhaal terug: Wat er werkelijk speelt in de Gazastrook

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.