Deze Turkse ministers staan op Amerikaanse zwarte lijst

02 augustus 2018Leestijd: 2 minuten
De Turkse minister van Binnenlandse Zaken Süleyman Soylu - AFP

De Verenigde Staten leggen twee Turkse ministers sancties op wegens de gevangenschap van de Amerikaanse predikant Andrew Brunson in Turkije. Het betreft de ministers Abdulhamit Gül (Justitie) en Süleyman Soylu (Binnenlandse Zaken).

Turkije protesteert tegen het besluit en dreigt met tegenmaatregelen.

De bewindslieden speelden volgens de Verenigde Staten een belangrijke rol in de arrestatie en detentie van Brunson. ‘President Donald Trump heeft duidelijk gemaakt dat de Verenigde Staten verwachten dat Turkije hem onmiddellijk laat gaan,’ zegt minister van Financiën Steven Mnuchin. Hij noemt de vervolging van Brunson ‘onacceptabel’.

De sancties hebben onder meer tot gevolg dat Amerikaanse burgers in de meeste gevallen geen zaken meer mogen doen met de Turkse ministers. Ook worden bezittingen van de bewindslieden bevroren die onder Amerikaanse jurisdictie vallen.

Dit stuk uit het weekblad mag u niet missen: Leiders en hun lichaamstaal uitgelegd, hoe scoort Rutte?

Turkije woest: ‘foute beslissing’

Turkije laat weten dat de Amerikaanse strafmaatregelen ‘niet onbeantwoord’ zullen blijven, bericht staatspersbureau Anadolu. Het Turkse ministerie van Buitenlandse Zaken hekelt de ‘agressieve opstelling van de Verenigde Staten’ en roept het Witte Huis op om de ‘foute beslissing’ te heroverwegen.

De Turkse autoriteiten arresteerden Brunson in 2016. Turkije verdenkt hem van banden met de islamitische geestelijke Fethullah Gülen, die in de Verenigde Staten woont en volgens president Erdogan het brein is achter de mislukte staatsgreep in juli 2016. Turkije wil dat de Verenigde Staten Gülen uitleveren, maar Washington weigert. Erdogan stelde in september vorig jaar voor Brunson te ruilen voor Gülen, maar ook daar gingen de Amerikanen niet op in.

Trump klaagde eerder al op Twitter dat er geen reden is om de Brunson te vervolgen. De vijftigjarige dominee uit North Carolina woont al meer dan twintig jaar in Turkije. Hij is de voorganger van een kleine protestantse kerk in de stad Izmir.

Brunson is in slechte gezondheid

Vorige week besloot een Turkse rechter dat Brunson kon worden vrijgelaten uit de gevangenis, maar de predikant heeft wel tot half oktober huisarrest en een elektronische enkelband gekregen. Dan is er een nieuwe zitting over de beschuldigingen tegen de predikant, die volgens kerkgenoten kwakkelt met zijn gezondheid.

De vervolging van Brunson is een van de pijnpunten in de relatie tussen de NAVO-bondgenoten. Het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken zou Brunson en de in Turkije vastzittende NASA-wetenschapper Serkan Gölge zien als een ‘gijzelaars’ van de Turkse autoriteiten, die kunnen worden ingezet om concessies af te dwingen.

De Verenigde Staten dreigden vorige week al met sancties. Naast de maatregel die recent is genomen, kan Trump besluiten tot het later, of niet leveren van F-35 straaljagers aan Turkije. Erdogan reageerde daarop door te zeggen dat Turkije onmiddellijk internationale arbitrage aanspant als Trump daartoe overgaat.

Wilt u wekelijks het laatste nieuws over Amerika ontvangen? Meld u dan aan voor onze nieuwsbrief van American Dreamers!