Verenigde Staten

Trump waarschuwt voor extreem-links geweld bij winst Democraten

29 augustus 2018

De Amerikaanse president Donald Trump waarschuwt dat zijn beleid ‘gewelddadig’ omver zal worden geworpen als de Democraten in november winnen bij de Congresverkiezingen.

Tijdens een bijeenkomst met evangelische leiders zei Trump dat de verkiezingen kunnen worden gezien als ‘een referendum’ over de vrijheid van meningsuiting en godsdienst en dat deze vrijheden worden bedreigd door ‘gewelddadige mensen’.

Dat meldt de BBC woensdag. Trump richtte zich tot de conservatief-christelijke gemeenschap en zei dat ze één stem verwijderd zijn van ‘alles kwijtraken’.

Aanhangers van Barack Obama, de president die affirmative action uitbreidde.

Lees ook de column van Rik Kuethe: Trumps gelijk, positieve discriminatie werkt niet

In een gelekt audiofragment geeft Trump aan dat de verkiezingen niet alleen een referendum zijn over hem, maar ook ‘over jullie geloof, het is een referendum over de vrijheid van meningsuiting en het eerste amendement’.

Het eerste amendement verbiedt het Amerikaanse Congres onder meer om wetten aan te nemen die een staatsgodsdienst creëren of één godsdienst boven de andere plaatsen.

‘Geen vraag van wel of niet leuk vinden’

‘Het is geen vraag van wel of niet leuk vinden, het is de vraag of ze alles wat we hebben gedaan, zullen terugdraaien. Dat zullen ze snel doen. En gewelddadig. Er is geweld. Als je kijkt naar Antifa (afkorting van anti-fascist), dit zijn gewelddadige mensen,’ zei de president.

Trump heeft eerder linkse groepen bekritiseerd. Zo zei hij dat bij de rellen in Charlottesville vorig jaar ‘beide kanten schuldig waren aan het geweld’, nadat een witte nationalist een linkse demonstrant had doodgereden.

In de hoop dat de evangelische leiders hun achterban van evangelische christenen naar de stembus weten te krijgen en dat de zwevende kiezersgroep het verschil zal maken, drukte de president hen op het hart dat zij een ‘enorme macht’ in handen hebben.

Lees ook: Trump moet korte metten maken met Iran

Geen Merry Christmas meer

‘In deze kamer zitten mensen die prediken voor bijna 200 miljoen mensen, afhankelijk van de zondag waarover je het hebt. (…). Een klein ding: Merry Christmas toch? Merry Christmas zou je dus niet meer kunnen zeggen.’

Twee aanwezigen bij de bijeenkomst nuanceerden achteraf de opmerkingen van Trump. ‘Niemand liep naar buiten met de gedachte dat de Democraten ons allemaal zullen afschieten,’ zo citeerde een verslaggever van National Public Radio (NPR) Jerry Falwell, leider van de christelijke Liberty University.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Trump staat niet zelf op de stembiljetten in november, maar zijn opties om te regeren hangen nauw samen met de verkiezingsuitslag. De Republikeinen hebben nu de meerderheid in het Congres en het Huis van Afgevaardigden, waardoor Trump met relatief gemak zijn plannen kan doorvoeren. Alle 435 zetels in het Huis van Afgevaardigden en eenderde van de 100 zetels in de Senaat staan op 6 november op het spel.

Meld je hier gratis aan voor de Amerika Update, de wekelijkse nieuwsbrief met de laatste ontwikkelingen over de Verenigde Staten. Elke vrijdag in je mailbox.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.