seksueel misbruik

Paus spreekt tot katholieken: ‘Stop cultuur des doods’

20 augustus 2018

Naar aanleiding van het misbruikschandaal in de Amerikaanse staat Pennsylvania, laat paus Franciscus zich hard uit. De paus roept het ‘volk van God’ op om deze ‘cultuur des doods’ wereldwijd uit te roeien.

Paus Franciscus belooft in zijn brief elke vorm van verdoezeling en doofpotcultuur te elimineren. ‘We realiseren ons dat de wonden nooit meer zullen helen. Ze dwingen ons tot een krachtige veroordeling van deze gruweldaden,’ aldus Franciscus, die zijn oproep richt aan de 1,2 miljard katholieken in de hele wereld. Het is volgens het Vaticaan de eerste keer dat een paus zich richt tot alle katholieken ter wereld over het onderwerp seksueel misbruik, meldt persbureau Reuters.

Paus spreekt van doofpot

Franciscus verwijst onder meer naar de bevindingen van de grand jury in Pennsylvania, waar katholieke priesters zich jarenlang vergrepen aan minderjarigen. ‘De meeste gevallen in het rapport dateren van lang geleden. Dat maakt duidelijk dat het misbruik al die tijd werd genegeerd, verzwegen of in de doofpot gestopt.’ Vergelijkbare gevallen van wijdverspreid misbruik werden onlangs onthuld in onder meer Chili en Australië.

Het rapport over Pennsylvania was het meest omvangrijke in de geschiedenis van misbruik binnen de Amerikaanse kerk. Volgens het rapport hebben in totaal 301 priesters in de staat zich in de laatste zeventig jaar vergrepen aan minderjarigen.

In een rapport van ruim 900 pagina’s, op basis van een half miljoen documenten die de katholieke kerk jarenlang verborgen hield, concludeert procureur-generaal Josh Shapiro dat ruim driehonderd priesters uit zes van de acht bisdommen in Pennsylvania meer dan duizend kinderen hebben misbruikt. Het misbruik varieerde van betasten en gedwongen masturbatie tot diverse vormen van anale, orale en vaginale verkrachting.

Gruwelijke details in rapport

Het document openbaart gruwelijke details, en staat vol passages over priesters die kinderen seksueel misbruikten en vervolgens werden beschermd door bisschoppen. De introductie vermeldt dat een priester in een niet bij naam genoemd bisdom een meisje verkrachtte. Ze werd zwanger, waarna hij een abortus voor haar regelde. Een bisschop stuurde vervolgens een brief met de tekst: ‘Dit is een moeilijke tijd in je leven, en ik realiseer me hoe overstuur je bent. Ik deel je rouw.’ De brief was niet gericht aan het verkrachte meisje, maar aan de priester.

Een andere schokkende passage betreft een priester uit Pittsburgh, die kettingen met een gouden kruis uitdeelde aan zijn ‘favoriete jongens’. Volgens de grand jury dienden de kettingen nog een ander doel dan het vleien van de slachtoffers: ‘Ze vormden een signaal voor andere roofdieren dat die kinderen ongevoelig waren geworden voor seksueel misbruik, en dus ideale doelwitten waren voor verder misbruik.’

Opvallend is ook dat de meeste misbruikte kinderen jongens waren. ‘Sommigen waren tieners, velen hadden de puberteit nog niet bereikt,’ aldus het rapport. De meeste misbruikgevallen speelden zich af in de jaren tachtig, sommige al eerder. ‘Als gevolg van de doofpot is bijna elk geval van misbruik te oud om nog te worden vervolgd,’ aldus de onderzoekers, die niet uitsluiten dat er in de staat meer ‘roofdieren’ zijn. De onderzoekers schrijven niet tevreden te zijn met het kleine aantal aanklachten dat ze wel kunnen indienen. ‘We zijn ziek van alle misdaden die onbestraft en zonder compensatie zullen blijven.’ Ook de paus erkent dinsdag dat er te lang geen sprake is geweest van een zerotolerancebeleid ten aanzien van seksueel misbruik.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.