Zuid-Afrika Premium Corner

Ramaphosa zorgt voor nachtmerries bij blanke boeren

07 augustus 2018Leestijd: 4 minuten

Om critici stil te krijgen, schaart president Ramaphosa zich achter voorstel om land te onteigenen zonder de eigenaren te compenseren.

Zonder de uitkomst van de consultaties met deskundigen en belanghebbenden af te wachten, ging de Zuid-Afrikaanse president Cyril Rama­phosa overstag. Getooid met de pet van ANC-leider kondigde hij aan dat zijn partij een grondwetswijziging zal voorstellen die ‘onteigening zonder vergoeding’ mogelijk moet maken.

Het was een fraai staaltje van ontwrichtende retoriek met onvoorspelbare, maar ingrijpende gevolgen. Vakbonden en radicaal-linkse politici hopen dat dit de aanzet is voor een herverdeling van Zuid-Afrika’s hulpbronnen, zodat er een einde komt aan de schrijnende ongelijkheid.

Laden…

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf € 9,- per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Bekijk abonnementen

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.