Marokko

Marokkaanse koning roept onderdanen op: ‘Keer terug’

21 augustus 2018

Marokko gaat de militaire dienstplicht opnieuw invoeren. In een toespraak gisteravond riep koning Mohammed Europese Marokkanen op om terug te keren naar Marokko om iets voor hun land te doen en nationalistischer te gaan denken.

Dat meldt de nieuwssite van de NOS maandag. Vanochtend werd duidelijk dat de Koning inderdaad heeft ingestemd met de wet.

De militaire training zal een jaar duren en geldt voor alle jonge mensen tussen 19 en 25 jaar. Gehandicapten zijn vrijgesteld en studenten kunnen hun dienstplicht later vervullen. Wie de dienstplicht probeert te ontlopen, kan maximaal zes maanden cel krijgen. Het is niet duidelijk of de dienstplicht ook geldt voor Marokkanen die ook een andere nationaliteit hebben.

Maatregel moet patriottisme bevorderen onder jongeren

‘De dienstplicht heeft als doel patriottisme te bevorderen bij jongeren. Dat past binnen het kader van de samenhang tussen rechten en verantwoordelijkheden van het burgerschap,’ staat in een regeringsverklaring die in handen is van persbureau Reuters.

In 2006 is was het dezelfde koning Mohammed die de dienstplicht afschafte.

Economisch zwakke regio’s in Marokko zoals het Rifgebergte zijn de afgelopen maanden het toneel van protesten, veelal aangejaagd door jongeren. Zij zien de herinvoering van de dienstplicht als een strafmaatregel en als een manier om geforceerd loyaliteit aan te wakkeren onder mensen die ontevreden zijn door de economische en maatschappelijke problemen in het land.

Lees ook: De lange arm van Rabat, spanning in Nederland duidelijk merkbaar

Moeilijke toegang tot de arbeidsmarkt

Na een bijeenkomst van de regering gisteren hield de Koning een toespraak op tv waarin hij het kabinet aanmoedigde om meer te doen om de jeugdwerkeloosheid aan te pakken en om het onderwijs en beroepsopleidingen te verbeteren.

‘We kunnen ons onderwijssysteem niet door laten gaan met het afleveren van werklozen, met name in bepaalde studierichtingen waar afgestudeerden – zoals iedereen weet – extreem moeilijk toegang hebben tot de banenmarkt,’ zei de Koning.

Lees ook deze column van Afshin Ellian: Bij ontspoorde Marokkanen is alles altijd de schuld van anderen

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.