Brussel

EU slaat alarm over opmerkelijke verkoop van paspoorten

07 augustus 2018

De Europese Commissie maakt zich zorgen over wat wel ‘gouden paspoorten’ worden genoemd, paspoorten uit de Europese Unie (EU) die worden verkocht aan burgers van daarbuiten. Vooral voor Malta en Cyprus is dit een gouden handel.

De praktijk is niet illegaal. De Europese Commissie bemoeit zich doorgaans niet met nationaliteiten en paspoorten, omdat dat als nationale kwestie wordt gezien.  Desalniettemin slaat eurocommissaris Vera Jourova in een interview met de Duitse krant Die Welt alarm over de verkoop van EU-paspoorten. ‘We willen geen trojaanse paarden in de Unie,’ aldus Jourova.

Landen prijzen paspoorten aan onder rijke immigranten

Uit een eerdere reportage van Die Welt bleek dat het voornamelijk gaat om Russische en Chinese zakenmensen die paspoorten kopen, voornamelijk Maltese en Cypriotische, om zo toegang te krijgen tot de Europese markt en Europese en Amerikaanse sancties te omzeilen. Met zo’n paspoort zijn zij automatisch EU-burgers en kunnen ze zich probleemloos overal in de EU vestigen.

Overheden die paspoorten verkopen, maken daar geen geheim van. Integendeel, onder het predicaat ‘gouden visa’ en ‘gouden paspoorten’ prijzen zij het juist aan onder rijke immigranten dat zij het burgerschap kunnen kopen. Het enige vereiste is dat er een ‘oprechte relatie’ moet bestaan tussen de gegadigde en het land dat het paspoort uitgeeft, maar hoe rekbaar die relatie is, verschilt per land.

Lucratieve handel voor kleine landen met weinig geld

Voor EU-landen met weinig geld is dit een lucratieve handel. Volgens het Organized Crime and Corruption Reporting Project (OCCRP), het onderzoekscollectief dat eerder meewerkte aan de Paradise Papers, heeft bijvoorbeeld de regering van Malta haar begrotingstekort binnen twee jaar weten weg te werken, mede dankzij de verkoop van paspoorten.

Critici vrezen dat het terroristen en georganiseerde criminelen toegang biedt tot de EU. Bovendien hekelen ze de in hun ogen stringente regels voor asielzoekers, terwijl rijke immigranten het burgerschap gewoon kunnen kopen.

De Europese Commissie liet eerder weten onderzoek te doen naar het fenomeen, en zegt later dit jaar met een rapport te zullen komen.

 

 

 

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.