Erdogan: ‘Aanval op onze economie, is als aanval op ons geloof’

20 augustus 2018Leestijd: 2 minuten
Erdogan (R) en zijn vrouw (L) - Foto: AFP

De Turkse president Recep Tayyip Erdogan blijft volhouden dat de daling van de lira een ‘aanval van buitenaf’ is. Aan de vooravond van het islamitische offerfeest, probeert hij zijn bevolking een hart onder de riem te steken.

De Turken zullen niet ‘op hun knieën’ worden gebracht, beloofde Erdogan maandag tijdens een toespraak ter ere van het offerfeest.

‘De aanval op onze economie is niets anders dan aanvallen op ons geloof en onze vlag. Het doel is hetzelfde. Het doel is om Turkije en het Turkse volk op hun knieën te dwingen,’ zei Erdogan. ‘Degenen die denken dat Turkije zal toegeven met de wisselkoers, zullen zich snel realiseren dat ze fout zitten.’

Trump woedend na afwijzing vrijlatingsverzoek

De verhoudingen tussen Amerika en Turkije zijn op een historisch dieptepunt beland. De lira verloor vorige week flink aan waarde door zorgen over het economisch beleid van Erdogan en de toenemende spanningen tussen Ankara en Washington vanwege een ruzie over de Amerikaanse predikant Andrew Brunson, die in Turkije vastzit. Beide landen zijn verwikkeld in een handelsconflict over importheffingen.

Afgelopen vrijdag wees de Turkse rechtbank een verzoek tot vrijlating van Brunson opnieuw af. De Amerikaanse president Donald Trump reageerde woedend en verklaarde opnieuw dat Amerika de gevangenschap van de dominee niet zonder meer zal accepteren. Turkije vormt ‘al langere tijd een probleem,’  aldus Trump. Hij kondigde een verdubbeling aan van de eerder ingevoerde importtarieven op Turks staal en aluminium. De Turkse regering verklaarde maandag op haar beurt een klacht over de importtarieven te hebben ingediend bij de Wereldhandelsorganisatie WTO.

Qatar helpt Turken uit de brand

Turkije trekt nu naar Qatar toe. Het rijke oliestaatje heeft woensdag 15 miljard dollar toegezegd als investering in Turkije. Het geld wordt doorgesluisd naar de Turkse financiële markten en de bankensector.

De investering werd aangekondigd na een ontmoeting tussen de emir van Qatar, sjeik Tamim bin Hamad al-Thani, en Erdogan woensdag in Ankara. De regering van Qatar gaf een verklaring uit na de bijeenkomst tussen Al-Thani en Erdogan. Daarin staat dat de emir de opdracht heeft gegeven dat de staat Qatar een reeks economische projecten, investeringen en betalingen zal doen ter waarde van 15 miljard dollar (omgerekend 13 miljard euro) om de Turkse economie te ondersteunen.